Chinezii reconstruiesc grădinile imperiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing plănuiesc refacerea parcului Palatului de Vară, considerat un simbol al bogăţiei şi mândriei naţionale. Compania chineză Hengdian a lansat ieri un plan

Autorităţile de la Beijing plănuiesc refacerea parcului Palatului de Vară, considerat un simbol al bogăţiei şi mândriei naţionale.

Compania chineză Hengdian a lansat ieri un plan ambiţios care îşi propune "să împletească patriotismul cu utilul". Este vorba despre reconstruirea integrală a vastelor grădini imperiale a căror distrugere, în urmă cu 148 de ani, a rămas un simbol al lungii dominaţii a Vestului asupra Chinei, relatează Reuters.

Vechiul Palat de Vară, situat în partea de nord a Beijingului, a fost invadat în 1860 de către trupe britanice şi franceze care au incendiat multe din sutele de pavilioane tradiţionale chineze sau de inspiraţie occidentală, fântânile şi grădinile rezervate împăratului şi oaspeţilor săi.

Atacul a fost o răzbunare după ce prizonieri aflaţi în închisorile împăratului Xianfeng au fost torturaţi şi ucişi.

Grădinile imperiale au fost parţial reconstruite, dar în anul 1900 au fost din nou distruse de forţe occidentale. Ruinele "Grădinii Strălucirii Perfecte" - după cum se traduce, literar, numele lor din limba chineză - au devenit o sumbră amintire a umilirii Chinei în urma unei agresiuni occidentale, a spus Xu Wenrong, fondatorul grupului Hengdian, cu prilejul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Beijing.


Un Hoolywood chinezesc


Planul de reconstituire a parcului din împrejurimile Palatului de Vară din Beijing ar putea fi un simbol al restaurării mândriei culturale a Chinei, a mai spus Xu Wenrong, un fost fermier, astăzi în vârstă de 73 de ani.
El a adăugat că refacerea grădinilor, pe o întindere de 400 de hectare, ar putea "aprinde înflăcărarea patriotică, dar şi speranţele pentru pace în lume".

Zona în care vor fi construite a fost folosită ca decor pentru filme de cinema şi televiziune. Noile grădini vor putea, de asemenea, servi drept decor pentru serialele inspirate din epoca imperială. "Scopul este de a construi un Holywood chinezesc", a spus Zhang Zhongcan, lider al Partidului Comunist din oraşul Dongyang, de care aparţine zona pe care se va întinde parcul.


Donatorii vor avea statui de aur


Suma de 20 miliarde de yuani (echivalentul a 2,8 miliarde de dolari), necesară pentru refacerea a sute de statui distruse din grădinile originale, va fi obţinută din donaţii. Persoanele care vor dona 500 milioane de yuani sau mai mult vor avea statui de aur cu propriul lor chip în parc. Se aşteaptă ca noile grădini imperiale, care se estimează că vor fi gata în 2012, să atragă circa zece milioane de turişti anual.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite