Chinezii vor perla lui Marco Polo înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O perlă de 575 de carate, oferită în urmă cu 800 de ani de Kublai Han veneţianului Marco Polo, a fost scoasă la licitaţie de către familia regală din Emirate. Deşi valorează peste cinci

O perlă de 575 de carate, oferită în urmă cu 800 de ani de Kublai Han veneţianului Marco Polo, a fost scoasă la licitaţie de către familia regală din Emirate. Deşi valorează peste cinci milioane de dolari, o mulţime de miliardari chinezi s-au arătat imediat interesaţi.

În mod surprinzător, după ce mai bine de 30 de persoane din întreaga lume şi-au exprimat dorinţa de a participa la licitaţie, organizatorii au anunţat că suspendă vânzarea din cauza unui deces în familia regală. Fiul ministrului educaţiei din Emiratele Arabe Unite a murit ca urmare a unui accident de maşină. Presa internaţională a observat însă că organizatorii "au uitat" să anunţe următoarea dată a licitaţiei.

O perlă cu încărcătură istorică

Kublai Han, marele conducător al Imperiului Mongol, a admirat sincer curajul tânărului comerciant Marco Polo şi a fost vrăjit de povestirile acestuia despre lumea europeană a secolului XIII. El i-a permis veneţianului să se întoarcă acasă abia după 17 ani. Dar, chiar înainte de plecarea din Xanadu, Marco Polo a fost numit guvernator al oraşului Hangzhou şi mare emisar al hanului. El a primit o ultimă însărcinare: să o conducă pe prinţesa Koekecin la viitorul ei soţ. Perla, care cântărea 115 grame, a fost cadoul hanului pentru serviciile aduse. La întoarcerea la Veneţia, Marco Polo a fost închis şi anchetat de Inchiziţie, iar perla, împreună cu multe alte obiecte personale, i-a fost confiscată. Peste ani, ea avea să fie achiziţionată de familia imperială a Austriei, iar în secolul trecut, a fost cumpărată de arabi.

Cea mai mare are peste şase kg

Vechii egipteni considerau că numai persoanele din înalta nobilime au dreptul de a purta perle. Perla lui Marco Polo, cunoscută sub numele de perla "Arco Valley", a creat rivalităţi aprige între locuitorii din Abu Dhabi şi vecinii din Dubai, pentru că simpla ei prezenţă acordă un statut special capitalei emiratelor. Chinezii vor însă ca această perlă să se întoarcă la Beijing, întrucât o consideră o parte a tezaurului naţional chinez. Deşi este atât de disputată, "Arco Valley" nu este cea mai mare perlă din lume. Recordul îl deţine "Perla lui Allah", care cântăreşte 6,4 kilograme şi aparţine unui bijutier din Beverly Hills.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite