Chinezii au inaugurat cel mai lung pod din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită acestuia, inginerii au scurtat cu 120 de kilometri distanţa dintre Shanghai şi portul Ningbo Demarat în 2003, proiectul celui mai lung pod peste mare de pe planetă a costat peste

Datorită acestuia, inginerii au scurtat cu 120 de kilometri distanţa dintre Shanghai şi portul Ningbo

Demarat în 2003, proiectul celui mai lung pod peste mare de pe planetă a costat peste un miliard şi jumătate de dolari şi a fost finalizat în timp-record, având în vedere dimensiunile impresionante ale acestuia. Ceremonia de deschidere a "uriaşei punţi maritime", cu lungimea de 36 de kilometri, a avut loc joi.

Podul leagă oraşele Haiyan şi Jiaxing cu oraşele Cixi şi Ningbo din provincia Zhejiang, scurtând distanţa dintre metropola Shanghai şi portul foarte frecventat Ningbo cu 120 de kilometri. Costul lucrărilor s-a ridicat la 11,8 miliarde yuani (echivalentul a 1,69 miliarde dolari). Jumătate din această sumă de bani a provenit de la investitori privaţi.

Este pentru prima oară când firmele particulare s-au implicat în proiecte publice de infrastructură din China. Podul traversează golful Hangzhou şi este cea mai lungă structură suspendată cu un sistem de cabluri care a fost construită vreodată peste mare.

Are lungimea de 36 kilometri, şase benzi de circulaţie pe două sensuri şi permite deplasarea cu viteza de 100 kilometri pe oră. Podul este proiectat să dureze o sută de ani şi se crede că va avea o mare influenţă asupra dezvoltării economice a deltei fluviului Yangtze - zonă cu suprafaţa de circa 100.000 de kilometri, în care trăiesc 74,2 milioane de locuitori. Înainte de inaugurarea acestuia, cel mai lung pod maritim era Donghai (32 de kilometri) şi lega Shanghaiul de portul Yangshan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite