VIDEO Chinezii au construit un pod de 42 km în patru ani. În aceeaşi perioadă românii au construit 1,9 km

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a inaugurat, joi, cel mai lung pod peste apă din lume: are 42,5 km şi face legătura între două mari centre urbane din estul ţării, oraşul Qingdao şi suburbia Huangdao, scurtând timpul de deplasare între ele cu 20-30 de minute.

Podul are o lăţime de 33 de metri, fiind dotat cu şase benzi, este susţinut de circa 5.000 de piloni, a fost construit în patru ani, iar costurile se ridică la aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit Daily Telegraph.

Cel puţin 10.000 de muncitori au lucrat la cel mai lung pod din lume peste apă, începând cu extremităţile lui, pentru ca în ultimele zile cele două părţi să fie unite la mijloc. 450.000 de tone de oţel au fost folosite la construirea podului, suficient pentru construirea a 65 de turnuri Eiffel, şi 2,3 milioane de metri cubi de ciment.

Podul Qingdao Haiwan este mai lung cu 5 kilometri decât actualul deţinător al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana. Potrivit specialiştilor, podul poate susţine peste 30.000 de maşini pe zi şi poate face faţă unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade.

Singura construcţie de la noi din ţară care ţine şoferii la distanţă în caz de cutremur este Podul Basarab din Bucureşti, dotat cu ecrane pe care va fi afişat un mesaj de avertizare cu jumătate de minut înainte de producerea unui cutremur mai mare de şase grade. Construcţia a fost proiectată pentru a rezista seismelor de peste şapte grade.

Galerie foto spectaculoasă: Pasajul Basarab, văzut din elicopter!

Deşi al lor este construit pe apă, iar al nostru este terestru, ambele structuri reprezintă un pod. Numărul muncitorilor implicaţi în proiect, kilometrii construiţi şi banii investiţi sunt elemente care fac diferenţa. Făcând o comparaţie între podul chinezilor şi cel construit în Bucureşti, constatăm că proiectul pasajului Basarab a fost realizat în urmă cu 11 ani, la începutul anului 2000. Până în 2004, însă, lucrările au fost blocate, pentru ca în 2005 să fie realizat un nou proiect. Lucrările propriu zise au fost demarate în mai 2007.

Pasajul Basarab are o lungime de 1,9 kilometri, iar valoarea construcţiei este de 255 milioane de euro.

Comparaţie

Lungime

Pasajul Basarab: 1,9 km   Click pe imagine pentru fotogalerie cu pasajul Basarab                        

image
Pasajul Basarab nu are bandă de refugiu hobanat noaptea

Podul din China: 42,5 km    Click pe imagine pentru fotogalerie cu podul din China

                                    

image
image
image

 Lăţime

Pasajul Basarab: 44 metri

Podul din China: 33 metri

Timp de construire

Pasajul Basarab: 4 ani

Podul din China: 4 ani

Valoare

Pasajul Basarab: 255 milioane de euro

Podul din China: 6 miliarde euro

Citiţi şi:

Basarabul noaptea: simfonie de lumini. Vezi imagini spectaculoase cu iluminatul arhitectural

Vezi în ce hal s-a circulat astăzi pe Pasajul Basarab, la o zi după inaugurare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite