China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China plănuieşte un zbor cu echipaj uman către modulul staţiei spaţiale Tiangong 1, pentru jumătatea lunii iunie, fiind primul zbor spaţial chinez cu echipaj uman din 2008 şi al patrulea din istoria explorării spaţiale a ţării,scrie BBC.


La mijlocul lunii iunie, China va lansa o navă cosmică pilotată. Racheta purtătoare Changzheng-2F cu nava Shenzhou-9 a fost deja adusă pe cosmodromul Jiuquan pe rampa de lansare.

În zilele următoare, specialiştii vor verifica funcţionarea tuturor sistemelor navei şi rachetei. Cosmonauţii selectaţi pentru zbor, au fost deja testaţi şi se află într-o stare fizică şi psihică excelentă. Shenzhou-9 va aduce echipajul la modulul cosmic orbital Tiangong-1, unde va rămâne pentru a efectua experimente ştiinţifice.

Potrivit agenţiei de presă de stat chineze Xinhua, nava va avea la bord trei astronauţi - printre care posibil şi o femeie - şi are ca destinaţie modului staţiei spaţiale Tiangong 1, unde astronauţii vor desfăşura experimente ştiinţifice.

Lansarea navetei Shenzhou 9 face parte din programul spaţial chinezesc, creat pentru a oferi acestei ţări o staţie spaţială permanentă, de 60 de tone, cu astronauţi la bord, care ar putea deveni operaţională în jurul anului 2020.

Pe 29 septembrie 2011, racheta Long March 2F a lansat Tiangong-1, primul modul din viitoarea staţie orbitală chinezească.

O lună mai târziu, China a reuşit să conecteze Tiangong-1 cu Shenzhou 8, un vehicul spaţial ce nu a avut astronauţi la bord. Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită, realizate atunci în premieră de China, reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.

Conectarea a fost realizată în cadrul unui program ce vizează înzestrarea Chinei, în decursul unui deceniu, cu o staţie orbitală, pe care un echipaj de astronauţi va putea să locuiască într-o deplină autonomie pentru mai multe luni, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

China nu a fost acceptată să participe la proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale, realizat prin colaborarea a 16 naţiuni, din cauza, se pare, a obiecţiilor SUA.

Pe de altă parte, China a fost cea de-a treia ţară care a reuşit să trimită în mod independent un om în spaţiu, în 2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite