China reprimă protestele „din faşă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apelurile online privind proteste antiguvernamentale în China au eşuat pentru a doua oară. Nici în Beijing şi nici în Shanghai străzile nu au fost ocupate ieri de protestatari, aşa cum sperau cei care au încercat să-i mobilizeze pe chinezi împotriva regimului.

În locul demonstranţilor, străzile au fost pline de forţe de ordine, determinate să împiedice orice fel de manifestaţii de genul celor organizate în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord.

În Beijing, poliţişti în uniformă şi în civil au împiedicat orice adunare mai mare, invitându-i pe oameni să-şi vadă de treburile lor şi sfătuindu-i pe fotoreporteri să nu facă poze. Bărbaţi purtând banderole pe care scria „voluntari pentru securitate publică" au folosit mături pentru a dispersa un grup de persoane, notează Reuters.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA a declarat că a fost înştiinţat de hărţuirea fizică a mai multor jurnalişti străini. Un restaurant McDonald's din centrul capitalei, indicat pe site-ul boxun.com drept unul dintre locurile de întâlnire, a fost închis ieri timp de o oră. În Shanghai, trei persoane au fost arestate.

Pe lângă Egipt, Tunisia sau Revoluţia Iasomiei, autorităţile au blocat pe internet şi căutările pentru Jon Huntsman, ambasadorul SUA în China, după ce acesta a fost văzut printre cei câţiva protestatari adunaţi la sfârşitul săptămânii trecute într-o zonă centrală din Beijing. Huntsman, care a anunţat recent că renunţă la post, a explicat atunci că ieşise împreună cu familia pentru a se plimba. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite