China refuză politicos aprecierea yuanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scopul Chinei „este să menţină stabilitatea principalelor valute”, a declarat premierul chinez, Wen Jiabao, la summitul Asia-UE, care s-a încheiat ieri, la Bruxelles. El a răspuns astfel solicitărilor liderilor Uniunii Europene privind o reevaluare rapidă a yuanului.

SUA şi UE acuză China că îşi păstrează artificial valuta la un nivel scăzut pentru a-şi promova exporturile, subminând astfel joburile şi competitivitatea economică în ţările occidentale.

„Credem că yuanul e total subevaluat", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker, preşedintele consiliului miniştrilor de finanţe ai zonei euro. Beijingul a renunţat la dependenţa monedei sale faţă de dolar în iunie. De atunci, yuanul a câştigat 2,15% în raport cu dolarul, dar a pierdut 9,4% în raport cu euro.

Wen Jiabao, care a vizitat Grecia în weekend, a lansat oferta guvernului chinez de a cumpăra datoriile acestei ţări şi de a contribui astfel la stabilitatea zonei euro.

„Calul troian" de la poarta Europei

„E o mituire. China nu vrea decât să obţină libertatea de a-şi urma politicile economice mercantile. Zona euro nu va cădea, probabil, în capcană", scrie revista indiană „Business Standard", care compară demersul Chinei cu un „cal troian" la poarta Europei.

O altă temă a summitului Asia - UE a fost reformarea FMI. UE s-a oferit să împartă două din cele opt locuri ale sale în boardul FMI, pe bază de rotaţie, cu puterile emergente. Liderii chinezi spun însă că oferta nu e suficientă. Un acord ar urma să fie semnat la summitul G20, din noiembrie, din Coreea de Sud. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite