China mută o parte din Hollywood la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul preşedinte chinez, Xi Jinping, aflat într-un periplu prin SUA, urmează să anunţe un acord prin care Hollywoodul va participa la construcţia unor case de film în China.

Vicepreşedintele chinez, Xi Jinping, va fi întâmpinat astăzi, la Los Angeles, de vicepreşedintele american, Joe Biden, guvernatorul Californiei, Jerry Brown, şi primarul Los Angelesului, Antonio Villaraigosa. Xi Jinping va participa la un prânz găzduit de primarul Villaraigosa, va face turul portului Los Angeles şi va participa la forumul economic şi comercial SUA-China.

China este cel mai mare partener comercial al portului Los Angeles, valoarea exporturilor şi importurilor totalizând 120 de miliarde de dolari. Potrivit cabinetului primarului, companiile locale cu patroni chinezi susţin circa 600 de joburi şi plătesc salarii în valoare totală de 32  de milioane de dolari pe an americanilor din Los Angeles. Primarul intenţionează să semneze noi acorduri cu delegaţii chinezi, printre care unul privind deschiderea unui birou de turism în China.

Urmărit de protestele tibetanilor

Vizita lui Xi are parte însă şi de proteste. Asociaţia Tibetanilor din nordul Californiei va aduce la Los Angeles mai multe autobuze pline cu oameni pentru a organiza o manifestaţie.

Potrivit AP, vizita lui Xi are şi rolul de a aprecia care este percepţia publică despre China în SUA şi de a căuta moduri de a depăşi lipsa de încredere care există de ambele părţi, ca şi disputele privind comerţul, Taiwanul, drepturile omului şi o posibilă intervenţie în Siria, în contextul violenţelor care continuă în această ţară.

Delegaţie de miliardari

Xi Jinping este însoţit de şefii unor companii de stat din domeniul petrolului, cărbunelui şi energiei. Lou Jiwei, preşedintele unui fond suveran de investiţii în valoare de 410 miliarde de dolari, face şi el parte din delegaţie. Lor li se adaugă un grup de antreprenori, printre care Liang Wengen, preşedintele grupului Sany, o firmă de utilaj greu, care a fost primul în Topul Forbes 2011 al celor mai bogaţi chinezi, şi Lu Guangqiu, un alt magnat, proprietarul fabricii de piese auto Wanxiang Qianchao.

Acesta din urmă a fost al 21-lea pe lista „Forbes". Un alt antreprenor pe lista delegaţilor lui Xi este Liu Shaoxi, preşedintele Yihua Enterprise, un concern care fabrică cherestea. Aceşti miliardari au participat la o masă rotundă a liderilor de afaceri SUA-China, în urma întâlnirii de marţi, dintre preşedintele Obama şi Xi Jinping, de la Casa Albă.

Deficit comercial uriaş

Vicepreşedintele chinez a apreciat marţi seară, la Washington, că SUA şi China ar trebui să colaboreze pentru o relaţie comercială mai „echilibrată", relatează AFP.

Statele Unite şi China „trebuie să caute să obţină mai mult echilibru la nivelul relaţiilor comerciale şi al investiţiilor între cele două state", a declarat Xi în cadrul unui prânz organizat în onoarea sa la Departamentul de Stat unde a participat şi secretarul de Stat Hillary Clinton şi vicepreşedintele american Joe Biden.Statele Unite au avut în 2011 un deficit comercial record cu China, în pofida aprecierii monedei chineze.

„Ar trebui să răspundem respectivelor preocupări economice şi comerciale prin dialog şi consultări şi nu prin protecţionism", a adăugat Xi, în timp ce preşedintele Barack Obama a cerut Chinei să respecte „regulile în vigoare" ale economiei mondiale.

Acord cinematografic

Xi Jinping, care este fan al filmelor de război americane, va anunţa mâine, un acord de asociere între DreamWorks Animation (DWA) şi două organizaţii media de stat chineze: Shanghai Media Group şi China Media Capital. DWA este studioul care a realizat filmele Shrek şi Kung Fu Panda, potrivit unor surse citate de „Financial Times".

Este cea mai importantă implicare de până acum a unui studio de la Hollywood într-o afacere în China. Acordul prevede ca cele două companii americane să construiască un studio în Shanghai pentru a realiza filme, producţii TV şi producţii de teatru live pentru piaţa de media din China, aflată în continuă creştere, într-un moment în care industria americană a filmului se confruntă cu probleme pe plan intern, din cauza scăderii vânzărilor DVD-urilor şi a încasărilor din ce în ce mai mici la casele de bilete.

Industria filmului înfloreşte în China unde trei cinematografe noi apar în fiecare zi. Specialiştii prognozează că ţara asiatică va fi cea mai mare piaţă de cinema a lumii în următorul deceniu şi a ajuns la încasări de 2 miliarde în 2011, cu 400 de milioane de dolari mai mult decât în 2010. Într-o conferinţă de presă ţinută marţi la Casa Albă, Xi, care este un fan al filmelor de război americane, a spus că intenţionează să construiască un „parteneriat" cu SUA bazat pe „respect reciproc".

Promisiuni privind drepturile omului

Marţi seară, după întrevederea cu preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele chinez, Xi Jinping, a declarat că Guvernul de la Beijing va continua eforturile pentru ameliorarea situaţiei drepturilor omului în China. Preşedintele Obama a promis că SUA va continua să abordeze această problemă. „În chestiuni cruciale, precum drepturile omului, vom continua să insistăm asupra a ceea ce considerăm a fi important, concretizarea aspiraţiilor şi drepturilor tuturor", a declarat Obama în faţa jurnaliştilor.

Cadou personalizat

La Washington, Xi Jinping a primit marţi un cadou neobişnuit: un album de fotografii de la singura vizită în SUA a tatălui său, în 1980. Acestea îl înfăţişează pe Xi Zhongxun conducând o delegaţie de lideri ai provinciilor chineze într-un tur prin New York, Washington, Iowa, Colorado, California şi Hawaii, potrivit Comitetului Naţional pentru Relaţiile SUA-China, care a organizat acea călătorie şi care a pregătit albumul. Una dintre poze îl arată pe Xi senior - un erou al revoluţiei, purtând la gât o ghirlandă de flori, în Hawaii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite