China îşi face rezerve strategice de metale rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul chinez îşi face rezerve strategice de metale rare. Acest demers i-ar permite să controleze aprovizionarea cu elemente indispensabile fabricării a numeroase produse de înaltă tehnologie, în special de către statele puternic industrializate, scrie „Wall Street Jurnal".

O filială a societăţii chineze „Baotou Steel Rare-Earth Company" va fi responsabilă cu constituirea acestor rezerve strategice, la Baotou, situată în regiunea autonomă Mongolia interioară, notează AFP. Capacitatea de stocare va depăşi volumul total al exporturilor chineze de acest gen pe 2010 - 39. 813 de tone metrice.

Unic producător

China produce peste 95 la sută din metalele rare ale lumii şi a înăsprit controlul asupra acestora prin reducerea cotelor la export, majorarea taxelor la export şi închiderea minelor poluante.

Toate aceste decizii au produs îngrijorare în rândul statelor superindustrializate care se tem că Beijingul va abuza de poziţia sa dominantă pe piaţa celor 17 metale rare utilizate la producţia unor echipamente avansate de genul televizoarelor cu ecran plat, telefoanelor mobile, pilelor de combustibil pentru automobilele electrice sau cele hibrid.

Lumea s-a schimbat fundamental, iar petrolul a început să nu mai fie în centrul geopoliticii resurselor. Japonia, Coreea de Sud, Germania şi alte state din prima linie a noilor tehnologii vor trebui să se bată pentru a-şi menţine poziţia. Un raport al SUA arăta dependenţa armatei faţă de produse al căror unic furnizor este China.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite