China curtează Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul şi China au semnat acorduri în valoare de patru miliarde de dolari, parte a unui proces de intensificare a schimburilor comerciale dintre cele două ţări. Pentru 500 de milioane de dolari, China va furniza Iranului 60 de incineratoare cu recuperare de energie (pentru arderea deşeurilor). Aceste instalaţii de incinerare vor fi instalate în toate oraşele iraniene mari, în decurs de un an.

Alte acorduri, semnate cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Teheran săptămâna trecută o delegaţie chineză condusă de He Guoqiang - unul dintre liderii Biroului politic al Partidului Comunist Chinez -, privesc investiţii în infrastructura din Iran, cooperarea în sectorul energetic, industrial sau minier. „China este principalul partener economic al Iranului şi intenţionăm să creştem volumul schimburilor comerciale la 100 de miliarde de dolari, în comparaţie cu cele 30 de miliarde de dolari de anul trecut", a declarat vicepreşedintele iranian, Mohammad Javad Mohammadi-Zadeh.

Parteneriat fructuos

În ultimii ani, China a devenit un partener comercial important pentru Iran, după ce companiile occidentale au renunţat la relaţiile cu Teheranul, ca urmare a sancţiunilor impuse de ONU din cauza programului nuclear derulat de regimul lui Mahmud Ahmadinejad. În primele patru luni ale acestui an, investiţiile chineze în Iran au crescut cu 50%, iar Iranul a devenit al treilea furnizor de ţiţei al Chinei. Apropierea economică dintre cele două ţări nu este bine văzută la Moscova. „China ocupă astăzi un loc care a aparţinut Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece", este de părere Ruslan Puhov, director al Centrului pentru Analiză a Strategiilor din Moscova, citat de „Nezavisimaia Gazeta".  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite