China cucereşte Caraibele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea de finanţare a gigantului asiatic a ajuns până în coasta Americii.

Un stadion nou-nouţ de 35 de milioane de dolari s-a deschis în Bahamas cu câteva săptămâni în urmă, fiind un cadou din partea guvernului chinez.

Mica insulă Dominica a primit în dar o şcoală generală, un spital renovat recent şi un stadion, tot din partea chinezilor. Antigua şi Barbuda au primit în dar o centrală electrică şi un stadion de cricket, în timp ce o şcoală nouă  este în construcţie. Premierul din Trinidad Tobago poate mulţumi contractorilor chinezi pentru măiestria cu care a fost construită reşedinţa sa oficială. 

În august, o companie chineză a cumpărat ultimele trei fabrici de zahăr deţinute de statul jamaican, printr-o investiţie totală de 166 milioane de dolari. Guvernul jamaican a primit şi el împrumuturi de sute de milioane de dolari pentru construirea de drumuri şi alte tipuri de infrastructură.  

China şi-a încordat muşchii economici aproape în fiecare colţ al lumii. Dar faptul că „şi-a înfipt steagul" într-o zonă atât de apropiată de SUA a atras atenţia anliştilor, diplomaţilor şi investitorilor.

„Când ai un nou jucător în emisferă, dintr-odată, evident că se vorbeşte despre acest lucru la cel mai înalt nivel, în guverne", a declarat Kevin Gallagher, profesor la Universitatea din Boston şi autorul unui raport recent privind investiţiile chineze.

Aliaţi câştigaţi ieftin

Cei mai mulţi analişti nu văd probleme de securitate, observând că Beijingul nu construieşte baze militare şi nu realizează alianţe militare care ar putea crea temeri privind o altă criză a rachetelor cubaneze.

Dar ei văd în China o superputere emergentă care  câştigă teren din punct de vedere economic şi câştigă susţinere politică din partea unui grup de ţări în curs de dezvoltare, cu bugete anemice, care pe vremuri depindeau aproape exclusiv de SUA, Canada şi Europa.

China a anunţat anul trecut că va împrumuta 6,3 miliarde de dolari guvernelor din Caraibe, ceea ce e un adaos consistent la sutele de milioane de dolari  în împrumuturi, granturi şi alte tipuri de asistenţă economică pe care le-a canalizat deja către aceste ţări  în ultimul deceniu. 

Spre deosebire de Africa şi America de Sud, unde expansiunea Chinei e motivată de resurse, prezenţa chinezilor în Caraibe are ca scop principal aventuri economice pe termen lung, în domenii precum turismul sau finanţările şi câştigarea de noi aliaţi, pe care şi-i poate atrage ieftin de partea sa, spun analiştii.

Telegramele diplomatice ale SUA publicate de Wikileaks arată că diplomaţii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de prezenţa Chinei în zonă şi că aceştia speculează pe marginea scopului Chinei. Una dintre teorii este  că Beijingul îşi creează aliaţi strategici pentru un posibil sfârşit al regimului Castro în Cuba, cu care are relaţii bune. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite