China creşte încet şi îmbătrâneşte rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China are o populaţie de 1,339 miliarde, potrivit datelor ultimului recensământ. Cifra - mai mică decât se aşteptau analiştii, convinşi că sunt peste 1,4 miliarde de chinezi - arată o uşoară încetinire a creşterii populaţiei.

Între 1990 şi 2000, creşterea a fost de 73,9 milioane, în scădere faţă de nivelul ultimelor decenii. În schimb a crescut procentul chinezilor de peste 60 de ani: 13,3%, cu 3% mai mult faţă de 2000, iar tinerii sub 14 ani reprezintă 16,6% din total, cu 6,3% mai puţin faţă de acum 10 ani. Creşterea redusă este un rezultat al politicii restrictive privind numărul copiilor: unul singur în zonele urbane şi doi în cele rurale, dacă primul este fată.

Semnal de alarmă

Chinezii sunt tot mai atraşi de posibilităţile mai mari de a obţine un loc de muncă în oraşe. 49,7% din populaţia Chinei trăieşte la oraş, faţă de 36% în urmă cu 10 ani. Rezultatele sunt o consecinţă a emigraţiei şi a ratei fertilităţii, care nu depăşeşte 1,5 copii pe familie (pentru o creştere demografică normală, rata trebuie să fie de 2,1 copii pe familie), apreciază Wang Feng, director la Centrul pentru Politici Publice Brookings-Tsinghua din Beijing, citată de AP.

„Creşterea este alarmant de mică pentru o ţară mare precum China. Este doar începutul unui proces care se va accelera", spune Wang. În ultimul timp, presa chineză, o serie de experţi şi politicieni au avansat ideea renunţării la politica unui singur copil, introdusă în 1980 ca o măsură temporară pentru a încetini creşterea galopantă a populaţiei. Guvernanţii sunt însă reticenţi. Preşedintele Hu Jintao a spus la întâlnirea de marţi a liderilor Partidului Comunist că Beijingul va continua să aplice această politică.

„Atât decidenţii, cât şi populaţia cred că în trecut creşterea economică a Chinei a fost blocată de creşterea rapidă a populaţiei. Această teamă este încă prezentă", a explicat Wang Feng reticenţa autorităţilor de a permite chinezilor să aibă mai mulţi copii. El susţine că regula copilului unic trebuie relaxată doar în zonele în care problemele sunt foarte mari, precum Shanghai. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite