China se teme de terorişti la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile chineze au arestat 82 de persoane suspectate că pregăteau atentate împotriva participanţilor la Jocuri Potrivit Beijingului, în ultimele luni au fost dejucate mai multe

Autorităţile chineze au arestat 82 de persoane suspectate că pregăteau atentate împotriva participanţilor la Jocuri

Potrivit Beijingului, în ultimele luni au fost dejucate mai multe comploturi prin care au fost puse la cale atacuri teroriste pentru perioada 8-24 august.

Cei 82 de presupuşi terorişti fac parte din cinci grupuri distincte, după cum a declarat Chen Zhuangwei, şeful poliţiei din Urumqi, capitala provinciei musulmane Xinjiang.

Acesta a mai precizat că 41 de locaţii de rugăciune "ilegale" din aceeaşi regiune au fost închise, pentru că, în realitate, serveau de "locuri de antrenament pentru războiul sfânt". China afirmă că terorismul este cea mai mare ameninţare în perioada Jocurilor Olimpice, iar serviciile sale antitero, ce numără 100.000 de membri, sunt deja în alertă.

La începutul săptămânii, cinci persoane au fost ucise într-un raid al poliţiei la Urumqi, sub acuzaţia că făceau parte dintr-o grupare care se pregătea pentru acelaşi "război sfânt". În luna aprilie, poliţia chineză a anunţat desfiinţarea unui grup terorist din Xinjiang care ar fi plănuit răpirea unor sportivi şi jurnalişti străini prezenţi la JO.

Pretexte pentru "liniştea" tibetanilor

Organizaţiile pentru drepturile omului sunt de părere însă că Beijingul se foloseşte de paravanul terorismului pentru a suprima nemulţumirile interne, în special în regiunile Tibet şi Xinjiang, unde locuiesc peste opt milioane de musulmani uiguri, etnie turcofonă majoritară în zonă.

"Ne temem că va avea loc o represiune la scară şi mai mare a uigurilor, în special în luna următoare. China foloseşte Jocurile Olimpice pentru a prezenta uigurii ca pe nişte terorişti. Noi suntem cele mai mari victime, chiar în mai mare măsură decât tibetanii", spune Dilxat Raxit, purtătorul de cuvânt al Congresului Internaţional al Uigurilor, din exil.

În luna următoare, ne temem că va avea loc o represiune şi mai mare a uigurilor
Dilxat Raxit,
purtătorul de cuvânt al
Congresului Internaţional al Uigurilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite