China bănuită că a vândut Phenianului un lansator mobil de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică. Beijingul riscaă să fie acuzat de încălcarea unor sancţiuni ONU, potrivit unor analişti, citaţi de „Washington Times".

Vehiculul cu 16 roţi, cunoscut sub numele de „transportor-înălţător-lansator" (TEL), pare să aibă la bază un design chinez, a declarat Ted Parsons de la revista „Jane's Defense Weekly".

Versiunile chineză şi nord-coreeană de TEL „au acelaşi design de parbriz, aceeaşi configuraţie a ştergătoarelor de parbriz, acelaşi design al uşilor şi mânerelor, o zonă de grilaj foarte asemănătoare, aproape aceeaşi configurare a farurilor de pe bara din faţă şi acelaşi design al treptelor către cabină", spune Parsons.

„Maşinăria militară" nord-coreeană a fost prezentată în cursul unei parade de amploare care a avut loc la sfârşitul săptămânii la Phenian, unul dintre evenimentele dedicate marcării a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

Sancţiunile internaţionale încălcate ?

„Dacă va fi confirmată o implicare a Chinei în furnizarea acestui (tip de) înălţător-lansator Coreei de Nord, se pune problema încălcării Rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat James Hardy, editorul pentru regiunea Asia-Pacific al „Jane's Defense Weekly".

Rezoluţia interzice furnizarea către nord-coreeni a „oricărui tip de arme sau material militar, oferirea de tranzacţii financiare, antrenament tehnic, servicii sau asistenţă în legătură cu asemenea arme".

Furnizarea unui asemenea vehicul Coreei de Nord, cu încălcarea sancţiunilor internaţionale, „ar necesita aprobarea la cele mai înalte nivele în Guvernul chinez şi în Armata de Eliberare a Poporului", a apreciat Parsons.

Acest lucru ar avea implicaţii asupera negocierilor vizând stoparea programului nuclear nord-coreean, singurul forum de negocieri între Phenian şi comunitatea internaţională. China este ţara care găzduieşte negocierile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite