China nu s-a mişcat trei minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1,2 miliarde de chinezi au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor seismului Sirenele şi claxoanele maşinilor au sunat la ora la care, în ziua de 12 mai, s-a produs

Peste 1,2 miliarde de chinezi au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor seismului

Sirenele şi claxoanele maşinilor au sunat la ora la care, în ziua de 12 mai, s-a produs cutremurul soldat, până în prezent, cu 71.000 de morţi şi dispăruţi.

Indiferent de locul unde s-au aflat, chinezii, ţinând flori albe în mână, au stat nemişcaţi timp de trei minute, ca semn de reculegere şi de durere pentru zecile de mii de victime făcute de cutremurul catastrofal produs cu o săptămână în urmă.

La Beijing, câteva mii de persoane, cele mai multe dintre ele îmbrăcate în negru, s-au reunit, în semn de solidaritate, în Piaţa Tienanmen.

Printre dărâmături, la Beichuan (oraşul cel mai afectat de seism), membrii echipelor de intervenţie şi soldaţii care participă la operaţiunile de salvare au păstrat, la rândul lor, momentul de reculegere, după care au strigat "Viaţă lungă Chinei!" şi "Curaj, Beichuan!", după care s-au întors la lucru. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional, timp în care steagul chinez este coborât în bernă, iar flacăra olimpică îşi întrerupe călătoria.
200 de persoane înghiţite de pământ

Agenţia "China Nouă" a anunţat producerea unei noi tragedii în sud-vestul ţării: peste 200 de angajaţi umanitari au fost îngropaţi de un torent de noroi. Agenţia Reuters a precizat că, deocamdată, este neclar dacă vreunul dintre aceştia a fost scos în viaţă de sub pământ. Echipele de prim ajutor au avut parte însă şi de două întâmplări fericite: două femei, una de 61 de ani şi alta de 50, au fost recuperate de sub dărâmăturile unor clădiri din Bei-chuan şi, respectiv, Deyang.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii a declarat că riscul producerii unor epidemii creşte, chiar dacă în provincia Sichuan lucrează 37.000 de angajaţi sanitari care pun în practică programe de dezinfectare. Potrivit organizaţiei "Medici fără frontiere", în cel puţin 20 de oraşe lipsesc medicamentele şi apa potabilă, iar ploile anunţate săptămâna aceasta vor îngreuna operaţiunile de salvare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite