China provoacă criza brazilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Plantaţiile de profil nu mai fac faţă cererii tot mai mari de pomi de Crăciun din partea ţărilor asiatice. Miile de oameni de afaceri care lucrează de ani buni în ţări precum

>> Plantaţiile de profil nu mai fac faţă cererii tot mai mari de pomi de Crăciun din partea ţărilor asiatice.

Miile de oameni de afaceri care lucrează de ani buni în ţări precum China şi Emiratele Arabe Unite au făcut ca sărbătorile de iarnă tipic creştine să se globalizeze. Bradul natural a fost "adoptat" şi pe acele meleaguri, dar cererea tot mai mare a făcut ca în 2007 să se declanşeze "o adevărată criză a pomilor de Crăciun", după cum susţine un cultivator neamţ.

Lipsa îndrăgitului arbore "cu cetina tot verde" s-a făcut simţită în primul rând în Germania, primul exportator mondial în domeniu. Un prim motiv l-au constituit furtunile puternice de la începutul anului, care au afectat plantaţiile din nordul ţării.

Apoi, din cauza petrolului, numărul brazilor a cunoscut o altă diminuare dramatică: cererea de carburanţi alternativi i-a făcut pe mulţi cultivatori să-şi schimbe destinaţia terenurilor, pe care au apărut plantaţii de porumb şi soia, necesare pentru obţinerea biocarburanţilor, ce-i drept, mai profitabili decât tradiţionalii brazi de Crăciun. În fine, după capriciile climatice şi cursa pentru energie alternativă, globalizarea mâinii de lucru provenite din Europa de Est a contribuit şi ea la criză.

De ani de zile, pe plantaţiile de brazi din Germania lucrează în exclusivitate muncitori polonezi. Acum, aceştia au luat drumul Marii Britanii, pentru că acolo sunt mai bine plătiţi, după cum explică Ursula Geismann, secretara asociaţiei producătorilor de lemn din Germania.

"Nu avem brazi pentru chinezi"

La globalizarea Crăciunului au contribuit şi oamenii de afaceri transferaţi, pe motive profesionale, în Orientul Mijlociu sau în China. La început, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, aceştia şi-au procurat pe cont propriu îndrăgiţii arbori, dar ulterior tradiţia creştină a generosului Moş Crăciun i-a cucerit în mare parte şi pe chinezi.


Astfel, un avion Lufthansa încărcat cu brazi naturali cu destinaţia Beijing a devenit un clişeu obişnuit. Exportul din Germania a crescut, în ultimii ani, cu 38%, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate: "Nu mai avem brazi pentru cererea chinezilor", a declarat recent Christian von Burgsdorff, unul dintre cei mai mari cultivatori de brazi din landul Schleswig-Holstein.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite