China: oamenii fug din calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de chinezi se pregătesc să plece din Qingchuan, întrucât malurile unui lac riscă să cedeze Autorităţile chineze au dat ordin de evacuare a unui departament afectat de

Peste un milion de chinezi se pregătesc să plece din Qingchuan, întrucât malurile unui lac riscă să cedeze

Autorităţile chineze au dat ordin de evacuare a unui departament afectat de cutremurul de acum o săptămână. Numărul victimelor acestuia a depăşit pragul de 32.000.

Agenţiile de presă internaţionale relatează exodul locuitorilor din zonele Beichuan şi Qingchuan, după ce autorităţile au anunţat că nivelul apelor unui lac din apropiere "ar putea depăşi malurile în orice moment".

Surse de la faţa locului au povestit că inclusiv echipele de intervenţie au părăsit oraşul Beichuan, în timp ce militarii au primit ordinul de "retragere generală". În provincia Sichuan, care are o suprafaţă egală cu cea a Spaniei, cel puţin 17 rezervoare de apă au fost afectate de seismul catastrofal, iar unele diguri au cedat, lăsând apele să treacă.

O replică puternică i-a îngrozit pe locuitori

La sfârşitul săptămânii trecute, sud-vestul Chinei a fost zgâlţâit iarăşi de un seism, cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, care, în afară de faptul că i-a speriat pe localnici, nu s-a soldat cu victime sau cu pagube materiale.

Între timp, oficialii chinezi au declarat că bilanţul cutremurului devastator de acum o săptămână, cel mai grav din ultimele cinci decenii, a ajuns la 32.500 de morţi. În zonele afectate, cerul continuă să fie acoperit de o perdea densă de praf.

Salvaţi după cinci zile sub dărâmături

Cu toate acestea, s-au mai produs şi miracole. Agenţia China Nouă a anunţat că 63 de persoane au fost scoase de sub dărâmături, unde au supravieţuit ca prin minune timp ce cinci zile. Printre acestea s-a aflat şi un turist neamţ, care a stat prins sub resturile unei clădiri din Taoguan (districtul Wenchuan) timp de mai bine de 114 ore. Pentru a-l scoate de acolo, 20 de soldaţi ai Armatei Populare de Eliberare au muncit cu schimbul ore în şir.

Presa chineză publică totodată povestea unei poliţiste de 29 de ani, care a născut de curând şi care a alăptat 8 bebeluşi salvaţi în urma cutremurului şi încredinţaţi unui orfelinat care nu avea lapte praf.

4,8 milioane de persoane au rămas fără case în urma cutremurului de 8 grade din provincia Sichuan

Trei zile de doliu naţional

Guvernul chinez a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor seismului. De asemenea, Centrul de seismologie chinez a revizuit magnitudinea acestuia, stabilind-o la 8 pe scara Richter.

Până acum, autorităţile au declarat o magnitudine de 7,8 grade, în timp ce institutul american de geofizică înregistrase o magnitudine de 7,9 grade.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite