China, lovită de un seism devastator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8000 de morţi şi 10.000 de răniţi, potrivit bilanţului provizoriu. Seismul, cu o magnitudine de 7,8 grade, s-a produs, ieri, în provincia Sichuan, la ora locală 02.28 (06.28

Peste 8000 de morţi şi 10.000 de răniţi, potrivit bilanţului provizoriu.

Seismul, cu o magnitudine de 7,8 grade, s-a produs, ieri, în provincia Sichuan, la ora locală 02.28 (06.28 GMT). Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 29 km.

Premierul chinez Wen Jiabao a calificat drept "dezastru" cutremurul care s-a produs în vestul ţării şi a adresat un apel populaţiei să dea dovadă de calm şi curaj. Armata a fost dislocată la faţa locului pentru "a acorda ajutor autorităţilor locale din districtul Wenchuan.

900 de elevi, prinşi sub dărâmături

Cincizeci de liceeni au murit şi aproape 850 erau prinşi în continuare sub dărâmături după ce liceul Juyan, din oraşul Dujiangyan, s-a prăbuşit, prinzând copiii ca într-o capcană. Autorităţile locale au adus opt excavatoare la faţa locului pentru a încerca să-i elibereze pe captivi. De asemenea, un număr necunoscut de elevi sunt prinşi printre ruinele a cinci şcoli din oraşul Deyang.

Zgârie-norii, evacuaţi

Una dintre cele mai înalte clădiri din China, Turnul Jinmao de la Shanghai, dar şi alţi zgârie-nori au fost evacuaţi după cutremur şi replici. Angajaţii birourilor găzduite de unele dintre acestea au primit apoi permisiunea de a reveni în clădiri. Reţeaua de metrou nu a fost afectată de cutremur. Surse citate de Reuters spun că seismul nu pare să fi afectat barajul Celor Trei Defileuri, aflat la sute de kilometri de Chengdu, despre care experţii spun că ar fi putut spori riscul de cutremure.

80 de tone de amoniac, deversate

Centrale electrice au ieşit din funcţiune şi şase transformatoare s-au oprit în provincia Sichuan. Alte trei centrale electrice şi două transformatoare au ieşit din uz în provincia Shaanxi.

Două uzine chimice s-au prăbuşit, sute de angajaţi fiind prinşi sub dărâmături şi circa 6.000 de localnici fiind evacuaţi. Accidentul, care s-a produs la Shifang, a provocat scurgerea a 80 de tone de amoniac.
Instalaţiile Olimpiadei nu au fost afectate

Niciuna dintre cele 31 de instalaţii olimpice de la Beijing nu a fost afectată de seism, nici cele din alte şase oraşe ale ţării, care vor găzdui competiţii pe timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice în august, a declarat Sun Weide, director adjunct în cadrul departamentului de comunicare şi relaţii cu presa pentru J.O .

S-a mişcat platoul tibetan

Cutremurul care s-a produs ieri a fost provocat de o mişcare a platoului tibetan spre nord şi est, explică specialişti ai Institutului de Fizică a Pământului de la Paris. În mod sigur vor exista numeroase replici", afirmă Paul Tapponnier, specialist la IPGP. Cutremurele sunt numeroase în zona platoului tibetan, aflat la îmbinarea între placa tectonică a Indiei şi cea eurasiatică.

Cutremure pe tot globul

Mai multe cutremure, dintre care unele intense, au zdruncinat ieri scoarţa terestră în diferite locuri ale globului. Circa zece seisme de intensitate mică s-au produs în noaptea de duminică spre luni în arhipelagul japonez, primul, cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, fiind resimţit în insula Honsu.

Cel mai puternic cutremur din arhipelagul japonez s-a produs însă la primele ore ale dimineţii în prefectura Okinawa, el având o magnitudine de 6 grade pe scara Richter. Şi Taiwanul a fost zguduit ieri, la primele ore ale dimineţii, de un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.

Şi Europa s-a zgâlţâit

De asemenea, şi în Europa s-a înregistrat o activitate seismică sporită, dar care nu a dus la mişcări puternice ale scoarţei terestre. În Bulgaria, la orele prânzului a avut loc un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter, al cărui epicentru a fost localizat la 270 km de capitala Sofia.

După cum au precizat surse ale Ministerului bulgar pentru Situaţii de Urgenţă, mai multe clădiri administrative au fost avariate în urma acestui cutremur, care însă nu a făcut victime. Un cutremur de 4,00 grade pe scara Richter a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite