China: lider comunist exclus din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul membru în Biroul politic al Partidului Comunist Chinez Bo Xilai a fost exclus din formaţiunea politică şi va fi judecat, potrivit agenţiei China Nouă, care a anunţat, de asemenea, vineri, că la 8 noiembrie se vor deschide lucrările celui de-al XVIII-lea congres al partidului, informează AFP.

Bo Xilai, care se află la originea unuia dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani, va răspunde de actele sale "în faţa justiţiei", a decis Biroul politic al Partidului Comunist Chinez, care a pus capăt unei lungi perioade de aşteptare, anunţând cu o întârziere neobişnuită data congresului său.

Fost primar şi şef al partidului din Chongqing, o metropolă cu 33 de milioane de locuitori din sud-vestul Chinei, Bo Xilai, un membru al Biroului politic care aspira la conducerea supremă a Partidului, este reţinut în secret din aprilie, când a fost suspendat din funcţiile sale.

Problema posibilei sale prezentări în faţa justiţiei nu fusese tranşată şi se pare că a divizat înalta ierarhie chineză, potrivit mai multor observatori.

Pentru a fi judecat în faţa unui tribunal obişnuit şi nu de instanţa internă a Partidului Comunist, un responsabil din cadrul acestei formaţiuni trebuie să fie înainte decăzut din drepturi.

Potrivit agenţiei China Nouă, Bo Xilai trebuie să răspundă mai multor capete de acuzare, printre care corupţie "masivă", întreţinerea de relaţii sexuale "nepotrivite" cu mai multe femei, "comiterea unor erori grave şi abuz de putere în cazul de omucidere ce îi priveşte pe (adjunctul său) Wang Lijun şi pe (soţia lui) Gu Kailai, pentru care poartă o mare responsabilitate".

Soţia sa, Gu Kailai, a fost condamnată la pedeapsa cu moartea cu suspendare în luna august pentru decesul prin otrăvire al unui om de afaceri britanic, Neil Heywood. La rândul său, şeful poliţiei din Chongqing, considerat mâna dreaptă a lui Bo Xilai, implicat în acest caz, a fost condamnat luni la 15 ani de închisoare, în special pentru că a cerut azil politic la consulatul american din Chengdu (sud-vest).

Anunţarea simultană a excluderii lui Bo Xilai, a procesului său şi a datei congresului Partidului Comunist în noiembrie, în loc de octombrie, arată că, în cele din urmă, conducerea comunistă chineză a ajuns la un consens în ceea ce priveşte desfăşurarea congresului, în cadrul căruia ar urma să fie înnoită şi întinerită echipa liderilor celei de-a doua puteri economice mondiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite