China lansează marea ecologizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul insistă pe economia de energie şi pe producerea ei pe cale nucleară şi din surse regenerabile Beijingul a făcut public ieri primul plan chinez de limitare a schimbării

Beijingul insistă pe economia de energie şi pe producerea ei pe cale nucleară şi din surse regenerabile

Beijingul a făcut public ieri primul plan chinez de limitare a schimbării climatice, dar a precizat că nu va aborda această problemă globală în detrimentul dezvoltării economice naţionale.

Două treimi din energia consumată în China provin din arderea cărbunilor. Între 1994 şi 2004, emisiile carbonice ale industriilor chinezeşti au crescut cu 4% pe an. Anul viitor, China va lua locul SUA de prim poluator al lumii.

Beijingul spune însă că responsabilă de actualul nivel de poluare a atmosferei este dezvoltarea economică a Occidentului din ultimul secol şi cere ca statele dezvoltate să facă în acest moment mai multe decât cele în curs de dezvoltare pentru rezolvarea acestei probleme globale.

China se angajează îns ă la "o nouă cale a industrializării", "care să reconcilieze nevoia de dezvoltare cu nevoia de protecţie a mediului", dar liderii chinezi repetă mereu că principala prioritate a Beijingului rămâne "dezvoltarea sustenabilă şi eradicarea sărăciei". "Comunitatea internaţională trebuie să respecte dreptul statelor în curs de dezvoltare să se dezvolte", a transmis Ma Kai, preşedinte al Comisiei Naţionale de Reformă şi Dezvoltare a Chinei.

Calea chinezească Planul de 62 de pagini referitor la acţiunile Chinei împotriva schimbării climatice nu stabileşte noi ţinte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, doar precizează modalităţile de atingere a celor deja asumate.

Planul include utilizarea pe scară largă a energiei eoliene, nucleare şi hidro şi eficientizarea centralelor pe cărbune. Ideile principale sunt reducerea consumului de energie cu 20% până în 2010 şi creşterea aportului energiei din surse regenerabile.

Documentul a fost publicat înaintea summitului G8 din Germania, la care va participa şi preşedintele chinez, Hu Jintao. Schimbarea climatică este tema centrală a summitului, iar China joacă un rol esenţial în această dezbatere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite