China se înarmează pentru Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China pare obsedată de siguranţa Jocurilor Olimpice care urmează să înceapă la 8 august. Din "lista neagră" a posibililor factori perturbatori fac parte teroriştii, membrii sectei Falun

China pare obsedată de siguranţa Jocurilor Olimpice care urmează să înceapă la 8 august. Din "lista neagră" a posibililor factori perturbatori fac parte teroriştii, membrii sectei Falun Gong şi uigurii separatişti din regiunea Xingjiang.

Pentru a preîntâmpina orice tulburare a bunei desfăşurări a Olimpiadei, în afară de cei 100.000 de luptători antitero, guvernul chinez a apelat la 50.000 de voluntari, a căror misiune este să patruleze pe străzi şi să verifice toate "figurile suspecte".

În plus, autorităţile oferă o sumă fabuloasă (echivalentul a 70.000 de euro) pentru orice informaţie legată de un posibil atentat. La rândul lor, agenţii SWAT au fost dotaţi cu puşca numită "Super Talon", ce declanşează o plasă rezistentă de nylon, în care un eventual terorist poate fi prins ca într-o pânză de păianjen.

La Beijing vor fi prezenţi o mie de agenţi SWAT, echipaţi cu arme - "plasă de păianjen"

Chinezii depun toate eforturile pentru a asigura securitatea Olimpiadei ce se apropie. Au fost puse în joc sume enorme şi efective umane impresionante.

În afară de cei 100.000 de luptători antitero, guvernul chinez a apelat la 50.000 de voluntari care vor patrula, zi şi noapte, pe străzile Beijingului, pentru a opri şi a lua la întrebări orice "figură suspectă". Mai mult, autorităţile au oferit o sumă echivalentă cu 70.000 de euro pentru orice informaţie legată de o ameninţare teroristă care va fi transmisă poliţiei.

Însă "partea leului" în ceea ce priveşte siguranţa jocurilor le revine agenţilor SWAT ("Special Weapons and Tactics Team"). Aceştia vor fi dotaţi cu aşa-numitele puşti "Super Talon", cu efect de "spiderman", care, după apăsarea trăgaciului, declanşează o reţea rezistentă de nylon, capabilă să captureze un terorist în fugă.

De asemenea, în aparatul de siguranţă, un rol important le revine camerelor de luat vederi: Beijingul a investit peste 28 de milioane de euro pentru a realiza o reţea cu circuit închis, la care marile edificii private, intersecţiile importante şi "nodurile" urbane sunt conectate la Biroul Siguranţei Publice a Capitalei.

De altfel, statisticile arată că, din 2004 şi până în 2007, guvernul chinez a cheltuit, pentru siguranţa Jocurilor Olimpice din acest an, circa şase miliarde de euro.

Manual antitero pentru cetăţeni

"O Olimpiadă sigură va reprezenta succesul nostru!", a declarat vicepreşedintele chinez, Xi Jinping, care a ţinut să precizeze că siguranţa JO constituie principala preocupare a Chinei.

Încă de săptămâna trecută, pe străzile care intră în Beijing au fost instituite puncte de control, unde sunt inspectate toate maşinile care merg în capitală. În plus, autorităţile au distribuit un manual antiterorism, din care chinezii pot afla cum să se apere de ameninţarea unor eventuale atacuri teroriste.

China se teme de Falun Gong

Capacitatea de mobilizare clandestină a membrilor sectei Falun Gong pare să îngrijoreze autorităţile de la Beijing. Acestea au cerut Japoniei date despre adepţii sectei care trăiesc în Japonia. Rezidenţii din Ţara Soarelui Răsare sunt printre puţinii cetăţeni care nu au nevoie de viză pentru a veni la Jocurile Olimpice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite