China are creştere economică de 9,1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul creşterii economice a Chinei a scăzut uşor între iulie şi septembrie, dar rămâne unul de invidiat pentru multe ţări occidentale care se luptă să iasă din criza economică.

PIB-ul Chinei a crescut într-un ritm anual de 9,1% în al treilea trimestru al anului în curs, faţă de 9,5% în trimestrul al doilea şi 9,7% în primele trei luni ale anului, arată cifrele publicate astăzi, transmite CNN.
Comparativ, SUA a avut o creştere de numai 1,3%, iar zona euro de 0,2% în al doilea trimestru, pentru aceste ţări nefiind disponibile datele pentru trimestrul al treilea.

Inflaţie galopantă

Guvernul chinez face eforturi pentru a stăpâni inflaţia. Banca Centrală a Chinei a încercat să restrângă pieţele de creditare prin ridicarea ratei dobânzii de cinci ori începând din octombrie anul trecut şi impunând cerinţe mai mari privind rezervele băncilor naţionale ale multor ţări.

Dar preţurile de consum cresc în ritm rapid. În septembrie, preţurile au crescut cu o medie anuală de 6,1%, comparativ cu numai 3,6% cu un an în urmă.
Premierul chinez, Wen Jiabao susţine că încetinirea creşterii economice era de aşteptat, fiind un rezultat al măsurilor antiinflaţioniste ale guvernului.
Economiştii se aşteaptă la o scădere a cererii pentru exporturile chinezeşti în următoarele luni, fără efecte asupra ansamblului economiei chineze, deoarece Beijingul ia măsuri pentru creşterea cererii interne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite