China: corupţia, dată de gol online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial chinez a căzut victimă cyber-cetăţenilor. Han Feng este anchetat de organele de disciplină ale partidului, după ce propriile jurnale i-au expus actele de corupţie şi aventurile sexuale.

Feng, unul dintre directorii Biroului de Monopol al Tutunului din provincia chineză Guangxi (din sudul ţării), a fost nevoit să demisioneze după ce propriile jurnale au fost publicate pe internet de soţul gelos al uneia dintre partenerele sale sexuale.

Notiţele, care au început să apară online din 27 februarie, dezvăluie stilul de viaţă al lui Han. El mergea la chefuri şi se îmbăta de cel puţin cinci ori pe săptămână, de obicei împreună cu alţi oficiali locali, cu poliţişti şi cu directori ai unor companii. Însemnările, care datează din perioada 2007- 2008, conţin şi informaţii gen „twitter" despre şpăgile primite, ca şi descrieri detaliate ale escapadelor sexuale, cu cinci dintre fostele colege.

Şpaga aproape zilnic

„Wang m-a invitat la masă. Mi‑a dat două sticle de lichior Moutai şi 50.000 de yuani (7.000 USD). Am depus 30.000 şi am luat acasă 20.000", scria el, pe 16 septembrie 2007. "Când am ajuns la birou, Chen a venit şi mi-a dat 10.000 de yuani. Li mi-a dat 2.000 de yuani", arătau notiţele din 20 septembrie 2007.

Pe 29 decembrie 2007, Han a notat: "A fost un an bun. Munca a mers bine. Venitul a ajuns la 200.000 de yuani". Postările au apărut pe unul dintre cele mai populare forumuri din China, tianya.cn.Industria tutunului din China este organizată într‑un sistem monopolist, cu o conducere unică. Biroul de Monopol este responsabil cu managementul centralizat.

Au păţit-o şi alţii

Han nu e singurul oficial decăzut în urma unor dezvăluiri pe internet. Zhou Jiugeng, fost director de management al afacerilor imobiliare dintr-un district al provinciei Jiangsu (din estul ţării), a fost anchetat după ce „cybercetăţenii" au postat poze cu el conducând un Cadillac, fumând ţigări scumpe şi afişând un ceas Vacheron Constantin în valoare de 100.000 yuani (14.000 USD). Zhou a fost găsit vinovat de luare de mită de la contractori şi condamnat la 11 ani de închisoare, scrie „China Daily".

Liu Lijie, procurorul-şef al unui district din provincia Mongolia Interioară a fost şi ea anchetată după ce „cybercetăţenii" au fotografiat-o conducând un SUV Volkswagen Touareg, în valoare de 780.000 de yuani (115.000 USD). Ancheta a arătat că încălcase legea, împrumutând vehiculul de la o companie privată, iar ea a demisionat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite