China: aniversarea partidului, un eşec cinematografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de nume celebre ale marelui şi micului ecran, un buget consistent şi o propagandă pe măsură ar fi trebuit să asigure succesul de casă al unui film inedit: cel realizat special pentru aniversarea a 90 de ani de existenţă a Partidului Comunist Chinez, fondat în iulie 1921. Numai că lucrurile nu au stat deloc aşa.

Lansarea peliculei „Beginning of the Great Revival" (ce s-ar putea traduce cu aproximaţie prin „începutul marii renaşteri" - n.r.), care prezenta, în varianta „coafată" a oficialilor de la Beijing, istoria partidului comunist, s-a dovedit a fi un mare eşec. Iar asta s-a văzut în primul rând din cifra încasărilor: 340 de milioane de yuani (circa 30 de milioane de euro), faţă de cel puţin 86 de milioane de euro, la cât se aşteptau autorităţile. Ca termen de comparaţie, filmul „Avatar" al regizorului James Cameron a făcut încasări, în doar două săptămâni, de peste 40 de milioane de euro.

Pentru a umple sălile, partidul le-a cerut întreprinderilor de stat să le cumpere bilete angajaţilor, iar prezenţa acestora să fie drastic verificată prin intermediul unor liste special alcătuite pentru marea ocazie „artistică". Mai mult: după ce pe siteurile de cinefili filmul a fost pur şi simplu desfiinţat, comentariile negative de pe forumuri şi bloguri au fost înlăturate. Şi tot pentru a asigura „succesul" filmului despre PCC şi Mao Tse Dong, şcolile au organizat zile speciale de vizionare şi biletele pentru elevi au fost gratuite. Iar cenzura a funcţionat fără cusur: filmele concurente, precum „Transformers 3", au fost blocate încă de la apariţia pe piaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite