China: Scandalul laptelui se agravează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul victimelor afectate de laptele praf contrafăcut este de cinci ori mai mare decât cel estimat iniţial de autorităţi Peste 6.000 de bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza laptelui praf

Numărul victimelor afectate de laptele praf contrafăcut este de cinci ori mai mare decât cel estimat iniţial de autorităţi

Peste 6.000 de bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza laptelui praf infectat cu melamină, iar trei au murit, arată un bilanţ oficial dat ieri publicităţii.

Autorităţile chineze au promis verificarea fiecărui producător de lapte din ţară, dar nu au putut da garanţii că problema nu va lua proporţii şi mai mari.

Melamina, un produs chimic care se foloseşte în mod normal pentru fabricarea materialelor plastice şi a adezivilor, a fost adăugată, se pare, pentru a face produsul să pară mai bogat în proteine. 6.244 de bebeluşi s-au îmbolnăvit, potrivit ministrului Sănătăţii, Chen Zhu, cifră de cinci ori mai mare decât cea estimată. Dintre ei, 1.327 rămân spitalizaţi, iar 158 suferă de insuficienţă renală acută. Până acum, trei bebeluşi au murit.

Şase oficiali concediaţi

Sanlu Group, compania indicată iniţial drept principalul vinovat, şi-a concediat preşedintele executiv şi managerul general. De asemenea, patru oficiali ai administraţiei locale, cu atribuţii în agricultură şi în controlul calităţii, au fost concediaţi marţi, transmite agenţia Xinhua. Mengniu Dairy, o altă firmă din cele 22 implicate în scandal, şi-a suspendat ieri tranzacţiile la bursa din Hong Kong, fără a comunica motivul.

Potenţial de extindere în alte ţări

Două dintre cele 22 de companii în produsele cărora a fost descoperită melamina exportau lapte praf în Bangladesh, Burundi, Gabon, Myanmar şi Yemen. Melamina a fost descoperită şi în iaurtul fabricat de firma Yili, unul dintre cei mai mari producători de lactate din China, care comercializează produsul în Hong Kong.

Renume negativ

Scandalul este ultimul de acest fel care zguduie industria alimentară chineză, afectată deja în ultimii ani de o serie de crize similare.

Melamina a fost descoperită şi în hrana pentru animale exportată de China în SUA anul trecut. Peştele chinezesc contaminat cu droguri interzise, siropul de tuse ce conţinea substanţe chimice nocive şi găluştile care conţineau pesticide sunt alte câteva exemple.

22 de companii

- fabricau lapte cu adaos de melamină

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite