China şi SUA se joacă de-a războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi China au fost implicate, discret, în "jocuri de război" computerizate, în condiţiile în Washingtonul este din ce în ce mai indignat de atacurile cibernetice coordonate de Beijing asupra guvernelor şi a marilor companii occidentale.

Oficialii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului, împreună cu omologii lor chinezi, au fost implicaţi în două "jocuri de război" anul trecut, care au fost proiectate să ajute la prevenirea unui conflict militar între cele două părţi în cazul în care vreuna din părţi s-ar simţi ameninţată, scrie cotidianul britanic „Guardian".

Un alt exerciţiu e planificat pentru luna mai.
"China ajuns la concluzia că relaţia dintre puteri s-a schimbat într-un fel care o favorizează", spune Jim Lewis, director al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale (CSIS), din Washington.

"Armata de Eliberare a Poporului e foarte ostilă şi vede în SUA o ţintă. Crede că are justificare pentru acţiunile sale. Ei cred că SUA e în declin", spune Lewis.
Simulările au fost organizate prin intermediul CSIS şi al unui thinktank din Beijing, Institutul Chinez de Relaţii Internaţionale Contemporane. Ele au permis oficialilor din cele două guverne şi din agenţiile de informaţii să aibă contact într-un mediu mai puţin formal.

Reacţia la atacuri cibernetice

"Noi coordonăm jocurile, împreună cu Departamentul de Stat şi cu Departamentul Apărării", a spus Lewis, care a intermediat cele două întâlniri, care au avut loc la Beijing vara trecută şi respectiv la Washington, în decembrie. "Oficialii încep prin a fi observatori şi apoi devin participanţi. Pentru că e organizat de două thinktank-uri, pot vorbi mai liber", a continuat el.

În primul exerciţiu , ambele părţi au trebuit să spună ce ar face dacă ar fi atacate de un virus sofisticat, cum ar fi Stuxnet, care a scos din uz centrifugele din programul nuclear iranian. În al doilea, au trebuit să-şi descrie reacţiile dacă ar cunoaşte faptul că atacul a fost organizat de cealaltă parte.

"Primul joc a mers bine, al doilea nu prea bine", a spus Lewis. "Chinezii sunt foarte ageri. Trimit cunoscători. Vrem să găsim căi de a le schimba comportamentul. Atitudinea lor este că au experimentat imperialismul şi au avut parte de un secol de umilinţe", spune Lewis, citat de „Guardian".
Potrivit lui, chinezii au sentimentul că au fost trataţi nedrept.

"Chinezii nu au încredere în SUA. Sunt îngrijoraţi de capacităţile militare ale SUA . Tind să creadă că SUA are o mare strategie de a-şi păstra hegemonia mondială şi văd în asta o provocare directă. Cei care favorizează cooperarea nu sunt aşa de puternici precum cei care favorizează conflictul".

China, acuzată de furt intelectual

SUA şi Marea Britanie consideră China vinovată de furtul unor proiecte şi a unor drepturi de proprietate intelectuală în valoare de miliarde de lei, păgubiţii fiind din domeniile industriei apărării , guvern şi companii private care joacă un rol central în infrastructura SUA.

Analiştii spun că atitudinea chinezilor echivalează cu pregătirea câmpului de bătălie , iar Marea Britanie şi SUA au avertizat Beijingul să se aştepte la represalii dacă va continua în acest fel.

În ultimele luni, SUA a arătat clar că îşi mută concentrarea militară din Europa către Pacific, pentru a proteja interesele americane în regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite