Chetă internaţională pentru susţinerea statului palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună de la conferinţa de pace de la Annapolis, reprezentanţi din aproape 68 de ţări s-au reunit, ieri, la Paris, pentru a strânge cele 5,6 miliarde de dolari cerute de palestinieni pentru

La o lună de la conferinţa de pace de la Annapolis, reprezentanţi din aproape 68 de ţări s-au reunit, ieri, la Paris, pentru a strânge cele 5,6 miliarde de dolari cerute de palestinieni pentru relansarea economiei, o iniţiativă prin care comunitatea internaţională a dorit să-şi arate susţinerea faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Fără acordarea acestui ajutor financiar, riscăm o catastrofă în Fâşia Gaza şi Cisiordania. Sper că toată lumea este conştientă de acest pericol", a avertizat Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, în deschiderea conferinţei donatorilor pentru susţinerea unui viitor stat palestinian. La apelul liderului palestinian a răspuns ime-

diat preşedintele Nicolas Sarkozy, care a anunţat că Franţa va contribui cu 300 milioane de euro, iar Comisia Europeană a deblocat, la rândul său, un ajutor suplimentar de 440 milioane de euro, care se va adăuga sumelor promise de statele membre UE.

Pe de altă parte, Statele Unite au precizat că vor contribui cu 550 milioane de dolari, în timp ce Germania a stabilit un ajutor de 200 milioane de euro. Marea Britanie a pus la bătaie mai puţin de 200 milioane de euro, iar oficiali din delegaţia Japoniei prezentă la Paris au oferit, de asemenea, 100 milioane de euro.

Autoritatea Palestiniană spera că va strânge cel puţin patru miliarde de dolari la reuniunea din capitala Franţei, banii urmând să fie folosiţi pentru finanţarea unui plan economic pe trei ani, dar şi pentru achitarea salariilor celor aproape 160.000 de funcţio-nari, precum şi pentru construirea de noi infrastructuri în teritoriile palestiniene.


Ajutoarele financiare oferite de comunitatea internaţională îi vor întări, totodată, poziţia liderului palestinian Mahmoud Abbas, aflat în conflict cu islamiştii Hamas, care îl critică din ce în ce mai vehement pentru reluarea dialogului cu Israelul. (Luminiţa Bogdan)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite