Cheney avea planuri pentru un război între Israel şi Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Dick Cheney intenţiona să provoace o confruntare între Israel şi Iran, pentru a obţine pretextul ofensivei SUA asupra instalaţiilor nucleare ale regimului de la

Vicepreşedintele american Dick Cheney intenţiona să provoace o confruntare între Israel şi Iran, pentru a obţine pretextul ofensivei SUA asupra instalaţiilor nucleare ale regimului de la Teheran.

David Wurmser, fostul consilier pentru Orientul Mijlociu al vicepreşedintelui american, a dezvăluit în urmă cu câteva luni, într-un cerc restrâns de persoane, că Cheney plănuia să ceară Israelului să bombardeze complexul nuclear iranian de la Natanz, pentru a provoca Teheranul, relatează "Newsweek". Represaliile Iranului ar fi oferit Statelor Unite pretextul pentru a lansa raiduri aeriene asupra unor ţinte militare şi nucleare din Iran.

Publicarea acestor informaţii vine pe fondul intensificării dezbaterilor în cadrul administraţiei Bush, privind un eventual atac asupra Iranului.

Presa de peste Ocean a dezvăluit, recent, că vicepreşedintele Dick Cheney este unul dintre susţinătorii intervenţiei militare împotriva regimului de la Teheran. Planurile lui Cheney nu sunt însă susţinute de secretarul de stat Condoleezza Rice şi de ministrul apărării, Robert Gates, care doresc rezolvarea pe cale diplomatică a crizei nucleare iraniene.

Revista "Newsweek" afirmă că plecările succesive ale unor neoconservatori din administraţia americană în cursul ultimilor doi ani au permis evitarea războiului. Surse de la Casa Albă au dezvăluit însă că Cheney ar fi reuşit să-l convingă pe preşedintele Bush să decidă ofensiva împotriva Iranului înainte de încheierea mandatului. La acţiunea militară nu renunţă nici Israelul, care, potrivit "Newsweek", ar dori o intervenţie la începutul anului viitor, pentru a stopa programul nuclear iranian.

"Opţiunea militară nu este cea mai rea. Cea mai gravă opţiune este un Iran nuclearizat", a declarat parlamentarul israelian Danny Yatom, fost director al Mossadului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite