VIDEO Chemare la urne: „Hai la vot, soro lume!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Votează, lume, soro lume!“ Aşa sună chemarea la urne lansată de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău cetăţenilor din Republica Moldova.

Ca să-i convingă pe moldoveni că votul lor la scrutinul parlamentar din 28 noiembrie este important, instituţia a lansat mai multe spoturi, utilizând inclusiv cunoscutul cântec popular interpretat de Maria Tănase. Comisia Electorală a explicat că melodia de jale a fost aleasă din cauza stării de „oboseală electorală" din Republica Moldova.

Campania de informare electorală realizată de CEC se desfăşoară pentru prima oară, în Republica Moldova, şi pe site-urile de socializare Facebook şi Twitter. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că întreaga campanie va costa Guvernul de la Chişinău doar 18.000 de euro. Cei mai mulţi dintre candidaţii propuşi de partide sunt pedagogi şi jurişti.

Nicio implicare divino-umană

Potrivit datelor CEC, în primele săptămâni de campanie, partidele politice au cheltuit peste şapte milioane de lei. Mai mult de jumătate din cheltuieli au fost raportate de către PLDM şi PCRM cu 2,8 milioane lei şi respectiv două milioane lei.

Premierul liberal-democrat, Vlad Filat, a donat formaţiunii sale circa 11.000 de euro. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova a respins acuzaţiile că ar susţine vreo formaţiune angrenată în cursa electorală. „Biserica, în calitatea sa de instituţie divino-umană,  nu se implică în lupta politică", se arată într-o declaraţie a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM).

Documentul a fost semnat de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite