Chavez vrea să lase Europa fără petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările de stradă pentru reducerea taxelor la combustibil s-au înmulţit pe tot mapamondul, generând temeri legate de instabilitate politică şi regres economic. La Madrid, mii de

Manifestările de stradă pentru reducerea taxelor la combustibil s-au înmulţit pe tot mapamondul, generând temeri legate de instabilitate politică şi regres economic.

La Madrid, mii de fermieri au blocat joi traficul cerând reducerea taxelor la carburanţi. "Preţul motorinei este imposibil de suportat", a spus Evaristo Ortega, unul dintre protestatari. Preţul motorinei a săltat cu aproape 40 de cenţi în ultimul an.

În SUA, statistica arată că americanii au folosit mai puţin maşinile în ultimele şase luni, recurgând mai mult la transportul în comun.

În Grecia, costurile de întreţinere au devenit principala îngrijorare. Preţurile alimentelor au crescut, iar transportatorii plătesc cu 13% mai mult pentru carburanţi decât în urmă cu un an. Aproximativ 2.000 de greci au protestat, cerând implicare din partea guvernului.

În Orientul Apropiat, şoferii de camion israelieni, cărora li s-au alăturat şoferii de autobuze şi taximetriştii, au îngreunat în mod intenţionat traficul în Tel Aviv. Ciocniri violente au avut loc când poliţia a încercat să intervină. Un şofer a fost rănit şi mai mulţi au fost reţinuţi. Sute de studenţi din Nepal au atacat ieri cu pietre vehicule din capitala Kathmandu cerând reducere de 50% pentru transport. Thailanda a redus taxele la combustibil, la presiunea transportatorilor.

UE dă "verde"la măsuri de urgenţă

Liderii UE au abordat problema crizei petrolului la summitul de joi şi vineri de la Bruxelles. Propunerea Franţei de limitare a TVA-ului a fost primită cu răceală. Germania, Finlanda şi Danemarca s-au declarat împotriva intervenţiei în politica financiară. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că "guvernele sunt libere să introducă măsuri de urgenţă pentru categoriile sociale cele mai defavorizate, dar că acestea "trebuie să fie în concordanţă cu obiectivul pe termen lung de reducere a dependenţei de petrol". La actualul preţ de 140 de dolari/baril, Europa s-a confruntat cu protestele fermierilor, camionagiilor şi agricultorilor.

China: preţuri mai mari cu 18%

China a ridicat ieri, abrupt, preţurile interne ale combustibililor cu 18%, trimiţând o undă de şoc pe piaţa externă.

Măsura a avut scopul de a acoperi diferenţa dintre preţurile controlate de stat şi cele de pe piaţa externă. China este responsabilă pentru 40% din creşterea mondială a consumului de petrol, iar analiştii se aşteaptă ca mărirea preţurilor să scadă cererea, dar apreciază că efectul va fi vizibil abia în septembrie sau octombrie.

Hugo Chavez ameninţă Europa

Liderul venezuelean de stânga Hugo Chavez (foto) a ameninţat Europa cu sistarea exporturilor de petrol dacă UE va implementa noile măsuri antiimigraţie. "Petrolul nostru nu va merge la cei care aplică aceste reguli.

Aşa cum ţările europene îi vor trimite înapoi pe emigranţii fără acte, Americia Latină ar putea decide să le trimită înapoi investiţiile", a spus el. Şeful politicii externe al UE, Javier Solana, a spus că reacţia lui Chavez este "disproporţionată".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite