Chavez, la shopping de arme la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Venezuelei a propus Rusiei un parteneriat militar Liderul de la Caracas s-a arătat interesat de sistemele de apărare antirachetă, submarine şi tancuri, precum şi de un

Preşedintele Venezuelei a propus Rusiei un parteneriat militar

Liderul de la Caracas s-a arătat interesat de sistemele de apărare antirachetă, submarine şi tancuri, precum şi de un parteneriat strategic în domeniul energetic.

"Rusia şi Venezuela trebuie să devină aliaţi strategici în domeniul petrolului şi al cooperării militare şi tehnice", a declarat Hugo Chavez, la sosirea sa în capitala rusă. "Aceasta va garanta suveranitatea ţării noastre, în prezent ameninţată de SUA", a adăugat liderul socialist de la Caracas, un adversar deschis al politicii americane.

Cumpărături de 1 miliard de dolari

Potrivit unor surse militare ruse, Venezuela intenţionează să achiziţioneze 20 de sisteme de rachetă ruseşti sol-aer Tor-M1 şi trei submarine cu propulsie mixtă diesel şi electrică clasa "Varşavianka", pentru o sumă de un miliard de dolari.

Caracasul este deja un important client militar al Rusiei, de la care a cumpărat pentru 3,5 miliarde de dolari mai multe echipamente - între care 24 de avioane de vânătoare Suhoi, 50 de elicoptere şi 100.000 de Kalaşnikov. Această cooperare nu este văzută cu ochi buni de SUA.

"Scut alimentar" contra scut antirachetă

Chavez a făcut demersuri şi pentru încheierea unui "acord financiar" pentru crearea unei bănci ruso-venezuelene, făcând apel la o acţiune comună împotriva crizei alimentare care afectează o mare parte a planetei.

"Trebuie să creăm un scut alimentar. Acolo unde unii trebuie să se apere cu rachete, noi trebuie să formăm un scut împotriva foamei", a spus Hugo Chavez, făcând aluzie la scutul antirachetă american, preconizat să fie amplasat în Europa de est.

"Salutări de la Fidel"

Şeful statului venezuelean a avut convorbiri cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin şi a ţinut să-l gratuleze pe noul lider de la Kremlin: "Vă citesc discursurile şi vă împărtăşesc viziunea, mai ales în materie de politică externă". Chavez a avut şi o misiune de mesager.

El i-a transmis lui Medvedev "salutări" din partea lui Fidel Castro (foto) şi s-a declarat bucuros de "renaşterea" Rusiei, după 16 ani de la destrămarea URSS. "Fidel şi mulţi alţi prieteni ai Americii Latine mi-au cerut să vă salut", a spus Chavez la începutul întâlnirii sale cu noul preşedinte rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite