Chavez ameninţă cu naţionalizarea unor companii spaniole!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hugo Chavez a declarat că ţara lui nu are nevoie de investiţiile companiilor spaniole, avertizând că, în eventualitatea în care alegerile de anul viitor din Spania vor fi câştigate de

Hugo Chavez a declarat că ţara lui nu are nevoie de investiţiile companiilor spaniole, avertizând că, în eventualitatea în care alegerile de anul viitor din Spania vor fi câştigate de partidul de extremă dreaptă, atunci firmele spaniole nu vor mai fi binevenite în Venezuela.

"Companiile spaniole pot să plece, chiar nu avem nevoie de ele", a spus Chavez. El a subliniat că speră ca actualul prim-ministru spaniol, Luis Rodriguez Zapatero, va câştiga alegerile din martie, pentru că "dialogul este posibil cu Zapatero. Dacă Partidul Popular (de dreapta) câştigă din nou, putem să uităm de spanioli, care vor trebui să plece".

El a inclus pe lista "nedoriţilor" şi compania ibero-argentiniană Repsol YPF. Chavez a ameninţat şi că va naţionaliza filialele venezuelene ale băncilor spaniole Banco Santander SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA dacă regele spaniol nu-şi va cere scuze pentru incidentul din Chile. Pe 10 noiembrie, în timpul summitului ibero-american, regele Juan Carlos i-a spus lui Chavez "să-şi ţină gura", după ce liderul venezuelan l-a calificat pe Jose Maria Aznar, fostul premier spaniol şi lider al Partidului Popular, drept "fascist".

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Chavez a afirmat că "Statele Unite nu vor mai primi nicio picătură de petrol" dacă Washingtonul îşi pune în aplicare planul de destabilizare a Venezuelei. "Am ordonat Ministerului Apărării (...) să pună în aplicare toate planurile de protecţie a câmpurilor noastre petrolifere şi rafinăriilor. Începând din această noapte, acestea vor fi apărate de armată", a declarat el.

Chavez a făcut acest anunţ în faţa miilor de partizani adunaţi la Caracas cu ocazia discursului său de sfârşit de campanie, înainte de referendumul de ieri, ce a vizat modificarea Constituţiei pentru instaurarea unui stat socialist în Venezuela. Această modificare i-ar permite lui Chavez să candideze la preşedinţie de câte ori vrea. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite