Chavez ameninţă cu închiderea şcolilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat că va închide şcolile private deoarece promovează un sistem colonialist, capitalist, care "distruge sufletele". Anunţul său a indignat opinia

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat că va închide şcolile private deoarece promovează un sistem colonialist, capitalist, care "distruge sufletele". Anunţul său a indignat opinia publică venezueleană.

Chavez (foto) va propune o nouă lege în domeniul educaţiei, care a stârnit o dezbatere aprinsă chiar înainte de publicarea proiectului. Unii lideri din domeniu au acuzat guvernul că vrea să îndoctrineze copiii prin predarea socialismului.

Chavez a negat aceste învinuiri, dar a comunicat şcolilor private că trebuie să accepte inspecţii din partea statului şi că nu pot fi mai presus de lege. "Nu putem lăsa sectorul privat să facă ce vrea", a spus el la începerea anului şcolar. "El este subordonat Constituţiei, sistemului naţional de educaţie. Dacă cineva nu este de acord, atunci şcoala va fi închisă", a subliniat el.

Potrivit preşedintelui Venezuelei, manualele de istorie trebuie schimbate, pentru că sunt centrate pe Europa. El le-a spus profesorilor să nu mai promoveze capitalismul. "Nu le putem permite să otrăvească mintea copiilor cu aceste modele învechite care promovează capitalismul", a declarat Chavez, precizând că ţara are nevoie de reforme în educaţie pentru că actualul sistem este "colonialist, capitalist şi distruge suflete".

Potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor Venezuelei resping amestecul guvernului în viaţa lor privată, mai ales când este vorba de copii.

În cartea sa de memorii apărută luni, "The Age of Turbulence: Adventures in a New World", Alan Greenspan, care a condus Banca Centrală a SUA din 1987 până în 2006, a criticat aspru politicile populiste din America Latină, cum sunt cele promovate de preşedintele venezuelean. "Cea mai bună dovadă că populismul este în primul rând un răspuns emoţional şi nu unul bazat pe idei este că (..) nu pare să dea înapoi în faţa greşelilor repetate". (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite