Cetăţenia franceză, doar pentru "integraţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal francez nu i-a acordat cetăţenie unei marocance, deoarece aceasta continuă să poarte veşmântul islamic tradiţional Deşi trăieşte în Franţa din 2000, iar soţul ei este

Un tribunal francez nu i-a acordat cetăţenie unei marocance, deoarece aceasta continuă să poarte veşmântul islamic tradiţional

Deşi trăieşte în Franţa din 2000, iar soţul ei este francez, Faiza M. a fost acuzată că practică "islamismul radical", deoarece nu a renunţat la burka.

Parisul a refuzat să acorde cetăţenia franceză unei marocance în vârstă de 32 de ani, Faiza M., care trăieşte în Franţa din 2000, alături de soţul său, cetăţean francez, pentru că nu a reuşit să se integreze în societate. Motivul, deoarece nu a renunţat la burka. Aceasta este un veşmânt purtat în anumite tradiţii islamice, care acoperă integral trupul şi faţa purtătoarei.

Autorităţile franceze au anunţat însă că burka nu este compatibilă cu egalitatea între sexe. Cazul redeschide o dezbatere mai veche, despre islamul din Hexagon şi libertatea religioasă garantată de Constituţia franceză.

Practică radicală

Faiza M. "a adoptat o practică radicală a religiei ei, incompatibilă cu valorile esenţiale ale comunităţii franceze, în special cu principiul egalităţii sexelor", este concluzia la care a ajuns Consiliul de Stat, cel mai înalt organ administrativ francez. Marocancei i-a fost refuzată cetăţenia, în ciuda faptului că are trei copii, ce au naţionalitate franceză.

La decizia tribunalului a contribuit şi faptul că serviciile sociale au scris într-un raport că marocanca trăieşte într-o "totală supunere" faţă de soţul său. Autorităţile franceze i-au refuzat acesteia cetăţenia prima dată în 2005, însă apelul acesteia, în care invoca Constituţia franceză, nu s-a bucurat de mai mult succes.

Dezbatere aprinsă

"Este burka incompatibilă cu cetăţenia franceză?", se întreabă cotidianul "Le Monde", ce a scris pentru prima dată despre acest subiect. Cotidianul francez susţine că este pentru prima dată când, din cauza practicării unei religii, o persoană este acuzată că nu s-a asimilat în societatea franceză. Franţa a interzis purtarea vălului islamic în şcolile franceze de stat, încă din 2004. Preşedintele Nicolas Sarkozy a vorbit chiar despre importanţa "integrării" străinilor în modul de viaţă francez.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite