Cetăţeanul european - o ficţiune?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE nu a reuşit să ofere propriilor cetăţeni drepturi transfrontaliere semnificative, alimentând dezamăgirea publică faţă de blocul european Recunoaşterea diplomelor şi

UE nu a reuşit să ofere propriilor cetăţeni drepturi transfrontaliere semnificative, alimentând dezamăgirea publică faţă de blocul european

Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor, îngrijirea medicală în alt stat sau dubla cetăţenie sunt drepturi pe care UE le oferă, teoretic, cetăţenilor săi. Practic, aplicarea lor este un coşmar birocratic.

Mobilitatea forţei de muncă a crescut în UE, însă cetăţenii obişnuiţi trebuie să facă faţă unor obstacole uneori insurmontabile în problemele vieţii de zi, cum ar fi dubla cetăţenie, căsătoriile între cetăţeni provenind din ţări diferite, sau recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi calificărilor.

Concluzia aparţine unui studiu recent, condus de europarlamentarul francez Alain Lamassoure, fost ministru de centru-dreapta şi actualmente consilier neoficial al lui Sarkozy privind problemele europene.

Înregistrarea unei maşini cumpărată într-un alt stat membru poate fi un coşmar birocratic. De asemenea, a te angaja într-o funcţie publică într-o altă ţară este aproape imposibil deoarece statele continuă să prefere propriii cetăţeni în astfel de funcţii.

În teorie, UE a stabilit de mult principiul recunoaşterii reciproce a diplomelor, dar acest lucru rămâne de competenţa universităţilor care decid pentru fiecare caz în parte, procesul fiind adesea birocratic şi de durată. În principiu, legile UE asigură recunoaşterea calificărilor profesionale, dar în realitate această măsură se aplică numai câtorva profesii.

La fel se întâmplă şi cu recunoaşterea calificărilor profesionale, care se face în fiecare caz în parte de către autorităţile locale, ceea ce implică procese administrative de durată.

Puţine căsătorii bi-naţionale

Legile privind căsătoria, uniunea civilă, divorţul şi moştenirile sunt foarte diferite de la un stat la altul, cauzând probleme pentru milioane de cetăţeni ai UE care se stabilesc într-un alt stat decât cel din care provin. De exemplu, un cetăţean britanic poate să-şi lase moştenire averea cui doreşte, prin testament, dar dacă o parte a acestei averi este în Franţa, ea trebuie împărţită în mod egal între copii, potrivit legii franceze, în ciuda testamentului.

Aceste probleme se reflectă şi în numărul mic de căsătorii între persoane de naţionalităţi diferite. Raportul subliniază că "portabilitatea" drepturilor sociale, care a stimulat cetăţenii UE să lucreze peste hotare, este uneori destul de greu de pus în practică. Chiar şi principiile asupra cărora s-a căzut de acord, cum ar fi "portabilitatea" pensiilor şi drepturile la îngrijire medicală sunt adesea greu de pus în practică, scrie Lamassoure.

Paşaport UE şi "al 28-lea regim"

Lamassoure a propus crearea unui carnet de cetăţean european, similar carnetului de asigurare de sănătate european, înfiinţat recent. Acesta ar fi un fel de "paşaport" care să înlocuiască actualele permise de rezidenţă, permisele de muncă şi cele de asigurări sociale.

Cum armonizarea celor 27 de sisteme legislative ar fi extrem de dificilă, Lamassoure este de părere că UE trebuie să creeze un sistem legal european paralel, numit "al 28-lea regim", pentru care cetăţenii pot opta în detrimentul sistemului legislativ naţional. O altă propunere este crearea unui website de informare privind drepturile cetăţenilor.

Integrare economică, dar nu şi socială

În timp ce economia UE a beneficiat de mobilitatea forţei de muncă, problemele administrative şi legale care ţin de viaţa de zi cu zi a europenilor au rămas nerezolvate, arată studiul lui Lamassoure.

"La 50 de ani de la fondarea UE, în 1958, prin Tratatul de la Roma, există un dezechilibru îngrijorător. Integrarea economică a avansat până acolo încât valutele europene s-au unit într-una singură, în timp ce unirea cetăţenilor nu s-a realizat încă", afirmă Lamassoure.

Legi diferite

Tratatul de la Maastricht din 1992 a creat principiul cetăţeniei europene, care dă cetăţenilor UE care locuiesc în alt stat membru decât cel din care provin dreptul de a vota în alegerile locale şi europarlamentare. Dar aplicarea drepturilor este limitată de legile fiecărui stat în parte.

Lamassoure speră că Franţa, care a preluat ieri preşedinţia rotativă a UE, va lansa o iniţiativă pentru a îmbunătăţi aplicarea acestor drepturi, mai ales în lumina votului negativ al irlandezilor privind tratatul de reformă, care a subliniat prăpastia dintre Europa şi cetăţenii săi.

El a recomandat desemnarea unor oficiali în administraţiile europene, naţionale şi locale care să răspundă de implementarea legilor UE în domeniul civil şi măsuri precum creşterea semnificativă a schimburilor de studenţi prin programul Erasmus, care, în prezent, include numai 3% din tineri.

Nicolas Sarkozy oferă o Europă "protectoare"

Preşedintele Nicolas Sarkozy a promis că îi va "proteja" pe europeni în timpul mandatului său la conducerea UE, care a început ieri. "Trebuie să ne gândim cum să facem Europa relevantă pentru cetăţeni, în viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să ne fie teamă de cuvântul <> ", a spus el, adăugând că oamenii vor să fie apăraţi de riscurile globalizării.

El promis că va insista pentru reducerea taxelor la diferite produse, începând de la petrol până la mărfuri ecologice. "Lucrurile nu merg bine deloc, Europa îi face pe oameni să se teamă. Mai rău, descopăr că oamenii încep să se întrebe dacă, până la urmă, nivelul naţional nu este mai bine echipat pentru a-i proteja decât nivelul european. Dar nu este aşa", a declarat el.

Soluţii la problema petrolului

Sarkozy a făcut lobby, dar fără succes, la un summit recent al UE pentru a limita TVA-ul la produsele petroliere în vederea atenuării impactului creşterii preţului petrolului, creştere care a generat proteste pe tot continentul.

Preşedintele francez şi Comisia Europeană vor prezenta, la viitorul summit, din octombrie, un raport privind opţiunile rămase pentru a rezolva această problemă. Sarkozy spune că va insista pentru reducerea TVA-ului la 5,5% pentru construcţia de locuinţe cu un consum redus de energie.

Lucrurile nu merg bine deloc, Europa îi face pe oameni să se teamă
Nicolas Sarkozy,
preşedintele Franţei

Tratament medical fără frontiere

Europenii au şansa ca, pe viitor, să poată solicita şi primi tratament medical oriunde în UE, în baza asigurării pe care o plătesc într-unul din statele membre. Această măsură este prevăzută într-un proiect de reglementare ce va fi prezentat astăzi de Comisia Europeană, ca parte a unei "agende sociale" mai largi.

Potrivit AFP, proiectul de asistenţă medicală transfrontalieră prevede că pacientul trebuie să plătească pentru tratamentul în altă ţară, însă costul îi va fi decontat, ulterior, de la bugetul asigurărilor de sănătate din ţara sa.

Date fiind preţurile diferite ale serviciilor medicale, costul va fi decontat numai până la nivelul preţului serviciului medical respectiv în ţara unde este asigurat pacientul. Măsura ar da pacienţilor posibilitatea de a urma în ţara lor tratamente prescrise în străinătate.

Critici vehemente

Proiectul, realizat de fostul comisar pentru sănătate Markos Kyprianou, ar fi trebuit prezentat încă din ianuarie, dar a fost amânat din cauza criticilor din partea comisarilor, a unor europarlamentari şi a unora dintre ţările membre, precum Danemarca, Olanda şi Finlanda.

Aceste state se tem că vor pierde controlul asupra propriilor bugete de sănătate, deoarece nu vor putea aprecia în avans numărul de pacienţi.

Proiectul mai include crearea de reţele europene de centre medicale specializate, care s-ar asocia pe baze voluntare pentru a oferi îngrijire de calitate, la costuri eficiente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite