Cererea palestinienilor va fi discutată luni de Consiliul de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nawaf Salam, ambasadorul Libanului la ONU şi actualul preşedinte al Consiliului de Securitate, a declarat că solicitarea privind aderarea la ONU a unui stat palestinian va fi discutată luni.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a transmis Consiliului de Securitate cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei, Farhan Haq.
Pentru a fi aprobată, va avea nvoie de susţinerea a nouă din 15 membri ai Consiliului şi de niciun veto din partea membrilor permanenţi, însă ar putea dura câteva săptămâni până când se va ajunge la vot. În prezent, palestinienii au statut de observator la ONU.
Statele Unite speră să nu fie nevoite să îşi exercite dreptul de veto cu consecinţe negative pentru imaginea lor în Orientul Mijlociu.
„Nu aş fi surprins ca negocierile în Consiliul de Securitate să treneze până în octombrie, chiar noiembrie", a declarat Paul Seger, ambasadorul Elveţiei la ONU.

Şase membri ai Consiliului de Securitate, permanenţi sau nepermanenţi, au declarat deja că vor aproba cererea palestiniană: China, Rusia, Brazilia, India, Liban şi Africa de Sud.

Alţi membri indecişi sau care nu şi-au dezvăluit poziţia sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Nigeria, Gabon, Bosnia şi Portugalia. Columbia a anunţat că se va abţine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite