Cercetătorii caută soluţii pentru a umple Marea Moartă, fără a "scufunda" turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, sute de mii de turişti se strâng la Marea Moartă pentru a se fotografia în timp ce plutesc fără prea mari eforturi în apa aflată în cel mai jos punct de pe pământ.

Lacul sărat însă, scade atât de mult, încât până în 2050 va înceta să mai existe, estimează cercetătorii citaţi de The Telegraph, care încearcă să găsească o modalitate pentru a umple Marea Moartă.

Un plan propus de Banca Mondială presupune pomparea de apă din Marea Roşie, însă cu un conţinut mult mai scăzut de sare, această apă ar pluti deasupra celei din Marea Moartă şi, implicit, ar reduce gradul de flotabilitate de la suprafaţă, care atrage atâţia turişti.

Oamenii de ştiinţă israelieni se tem că enigma modului de a umple cu apă Marea Moartă, fără a "scufunda" turiştii, ar putea pune în pericol proiectul de 15 miliarde dolari.

"Am avut o mare inundaţie în 1992, care a demonstrat problema introducerii unei mari cantităţi de apă cu o salinitate mai mică în Marea Moartă. Atunci, primii cinci metri de apă de la suprafaţă au fost diluaţi cu 30%. Nu cred că această variantă ar trebui luată în considerare," a declarat Michael Beyth, cercetător la Geological Survey Israel.

Cu o lungime de 67 de kilometri şi o lăţime de 17 km,  Marea Moartă a scăzut, din 1970, 23 de metri, ajungând să măsoare 417 metri sub nivelul mării. Oamenii de ştiinţă susţin că acum nivelul apei scade cu aproape un metru pe an.

O altă problemă care s-ar ivi odată cu amestecarea celor două tipuri de apă este reacţia lor.

Adăugarea de apă din Marea Roşie introduce sulfuri care nu se găsesc în mod natural în Marea Moartă. Aceste sulfuri duc la creşterea algelor care par a provoca şi schimbarea culorii apei, mai spun cercetătorii.

Banca Mondială urmează să ia o decizie privind susţinerea proiectului anul viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite