Cel mai mare templu budist din Europa, situat în apropiere de Paris, va fi inaugurat duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare templu budist din Europa va fi inaugurat duminică la Bussy-Saint-Georges, în apropiere de Paris, şi va constitui primul edificiu dintr-un cartier cultural care ar urma să găzduiască încă o pagodă, o sinagogă, o moschee şi un centru cultural armean, scrie AFP.

"Această pagodă taiwaneză este o clădire modernă cu arhitectură neutră, care se înscrie în peisaj, pentru că eu cred că ar fi fost o eroare să includem o pastişă în universul nostru cultural local. Nu doream să-i dezorientăm pe riverani", a declarat Hugues Rondeau, primarul din Bussy-Saint-Georges, oraş situat la circa 30 de kilometri distanţă de Paris.

Clădirile din cadrul acestui proiect de cartier cultural lansat în 2004 sunt în întregime finanţate de diferitele comunităţi în cauză.

Până la sfârşitul lui 2013, o pagodă budistă lao, o sinagogă, o moschee şi un centru cultural armean se vor ridica alături de pagoda taiwaneză Fo Guang Shan.

Potrivit primarului, acest proiect unic în Europa a fost lansat "pentru a-i permite fiecărui cetăţean să-şi trăiască pe deplin religia".

Pagoda taiwaneză, ce urmează a fi deschisă publicului la 1 iulie, se întinde pe o suprafaţă de 7.000 m2 şi include un spaţiu cultural şi unul pentru practica religioasă.

O sculptură ce-l reprezintă pe Buddha, lucrată în piatră aleasă în Myanmar şi decorată în Taiwan, cu o greutate de opt tone şi înaltă de cinci metri, tronează în sala de rugăciune.

"Aveam nevoie de o clădire care să poată primi numeroase persoane, acest templu va putea primi 1.100 de oameni, prin urmare suntem foarte bucuroşi", a spus reprezentanta asociaţiei Fo Guang Shan, Miaoda, potrivit căreia un astfel de proiect "era aşteptat de 20 de ani în Franţa".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite