Cecilia Sarkozy va promova francofonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia preşedintelui francez, Cecilia, intenţionează să joace un rol semnificativ pe scena social-politică internaţională. După modelul multor neveste de preşedinţi americani, ea a

Soţia preşedintelui francez, Cecilia, intenţionează să joace un rol semnificativ pe scena social-politică internaţională.

După modelul multor neveste de preşedinţi americani, ea a decis să se implice în acţiuni umanitare, "cu subiecte feminine", după cum a menţionat presa franceză, precum copiii din ţările sărace ori soarta refugiaţilor politici. În acelaşi timp, ea vrea să promoveze francofonia şi să patroneze manifestări culturale de anvergură.

Un consilier de 45 de ani

Pentru a face faţă cu succes acestor viitoare obligaţii de primă doamnă, Cecilia Sarkozy şi-a angajat deja un consilier, care o va însoţi în toate deplasările ei în străinătate. Este vorba de Nicolas de la Granville, 45 de ani, un diplomat de carieră, actual purtător de cuvânt al reprezentanţei franceze din cadrul UE, care a lucrat totodată şi la Ambasada Franţei din Madrid. Bun cunoscător al problemelor europene, dar şi ale continentului nord-african, el a fost ales pentru această delicată misiune de către Jean-David Levitte, consilierul pe probleme de politică externă al preşedintelui Sarkozy. Presa franceză a menţionat că, pentru numirea lui Nicolas de la Granville în această funcţie (care nu exista până în prezent), a fost suprimat unul dintre cele trei posturi de consilier pentru Africa de Nord ale celulei diplomatice de la Elysee.

Aşteptată la G8

Prima doamnă a Franţei are deja un consilier pe probleme de comunicare, Carina Alfonso-Martin, fost ataşat de presă la Disneyland. Comentatorii politici sunt de părere că, angajându-şi "o armată de consilieri" şi manifestându-şi brusc interesul pentru diverse aspecte ale vieţii social-politice internaţionale, doamna Sarkozy vrea să schimbe impresia neplăcută pe care a lăsat-o în timpul şi după campania electorală a soţului ei, când şi-a declarat "incompatibilitatea" cu postura de primă doamnă. Prima sa ieşire diplomatică este tocmai summitul G8, care debutează astăzi. Alături de alte prime doamne prezente la Heiligendamm, Cecilia Sarkozy va participa la "programul nevestelor" condus de soţul cancelarului german Angela Merkel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite