Cecenia: staruri la ziua preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La împlinirea a 35 de ani, Ramzan Kadîrov şi-a oferit un spectacol susţinut de nume sonore ale showbizului internaţional. Excentricul preşedinte cecen nu se dezminte.

Deşi a cerut (cu ipocrizie) ca ziua de naştere - 5 octombrie - să nu-i fie sărbătorită în niciun fel, motivând că nu vrea să aducă vreo pagubă bugetului naţional şi aşa greu încercat, el a găsit totuşi un subterfugiu pentru organizarea unor manifestaţii grandioase.

A stabilit că această zi devine data oficială a aniversării oraşului Groznîi, astfel că toţi cetăţenii au fost invitaţi în stradă pentru a participa la „sărbătoarea" numită pompos „Grozny City Day". Aceasta evocă în egală măsură „imensa contribuţie personală" pe care  Kadîrov a adus-o la „reconstrucţia oraşului din propriile ruine", după cum îi place să spună liderului cecen.

Pentru aniversarea prezidenţială, au fost invitate staruri ale scenei internaţionale (precum Shakira, care ar fi declinat invitaţia în ultimul moment) sau actriţa americană de origine cubaneză Eva Mendes. Unele publicaţii mondene susţin că şi Kevin Costner, pe care Kadîrov îl agreează în mod deosebit, s-ar fi aflat pe lista invitaţilor.

În centrul oraşului a fost organizat şi un concert gigantic, cu ocazia căruia s-a inaugurat un complex cu dimensiuni faraonice, care adăposteşte trei hoteluri de cinci stele şi un centru de afaceri.

Pe faţadele edificiilor, de obicei „tapiţate", în cel mai pur stil al cultului personalităţii, cu portrete enorme de-ale „Conducătorului", au apărut fotografii suplimentare ce redau chipurile celorlalţi membri ai familiei Kadîrov.

La fel, în aceste zile de sărbătoare (impusă) ziarele abundă în articole elogiatoare la adresa „Conducătorului", în timp ce maşinile pe a căror tăbliţă de înmatriculare sunt trecute iniţialele lui Kadîrov („KRA") s-au înmulţit.

Afară-i vopsit gardul

Văzută din exterior, viaţa la Groznîi s-a schimbat, se reconstruieşte mult, localnicii s-au obişnuit cu diverse festivităţi, spectacole şi concerte, dar realitatea este mult mai tristă, susţine Saşa Kulaeva, responsabila Federaţiei internaţionale pentru drepturile omului, filiala Asia Centrală.

În realitate, toată lumea se teme de toată lumea, iar miliţiile cecene menţin un climat de teroare, mai arată Kulaeva. În Cecenia, regiune a Federaţiei Ruse cu statut de republică din zona Caucazului, teatrul, între 1990 şi 2000, a două războaie între forţele ruse şi cei ce doreau independenţa, climatul politic pare că-şi menţine cu greu echilibrul deasupra unui butoi cu pulbere.

Înăuntru-i leopardul

Ramzan Kadîrov este considerat cel mai tânăr, mai excentric şi mai periculos preşedinte federal de pe teritoriul rus. Fiul fostului lider separatist Ahmat Kadîrov, ales în 2003 şi ucis în anul următor într-un atentat pe stadionul din Groznîi, Ramzan este socotit simbolul corupţiei şi al violenţei. Potrivit datelor organizaţiei nonguvernamentale Human Rights Watch, el este şeful unei armate private, ai cărei membri sunt numiţi „kadîrovţi" („oamenii lui Kadîrov"), care se face vinovată de numeroase asasinate, răpiri la comandă, extorcări de fonduri.

Ramzan este cunoscut pentru stilul său de viaţă ieşit din orice tipar: are o grădină zoologică personală, fiind mare iubitor de feline, este pasionat de arme, în colecţia sa la loc de cinste se află un pistol placat cu aur, nu se sfieşte să se dea „în spectacol" în public. Evident, nu ţine cont de faptul că rata şomajului în rândul cecenilor de rând a atins cota alarmantă de 40%.

Este în favoarea poligamiei şi vrea să reintroducă purtarea obligatorie a vălului islamic. În 2005, a scos în afara legii jocurile de noroc, iar în 2006 a interzis intrarea cetăţenilor danezi pe teritoriul cecen, în semn de protest faţă de publicarea, în ziarul „Jyllands- Posten", a caricaturilor cu profetul Mahomed.

Relicva profetului

La sfârşitul lui septembrie, Ramzan Kadîrov s-a afişat la volanul unui automobil Rolls Royce decapotabil, în drum spre aeroportul din Groznîi. De acolo a luat un seif preţios, în care se aflau relicve de-ale profetului Mahomed, trimise de musulmanii din Londra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite