Ceasul Apocalipsei, cu un minut mai aproape de miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atomo-fizicienii americani au setat Ceasul Apocalipsei cu un minut mai aproape de miezul nopţii, ca urmare a demersurilor insuficiente făcute pentru reducerea armamentului nuclear şi a schimbărilor climatice.


În prezent, ceasul indică ora 23,55 după ce în urmă cu doi ani, în 2010, fusese setat cu 6 minute înainte de miezul nopţii minute, mizul nopţii simbolizând distugerea omenirii, au anunţat cercetătorii de la publicaţia online Bulletin of the Atomic Scientists, preluată de Reuters.
Ultima dată acele ceasului s-au aflat la 23,55 în anul 2007.

Experţii ruşi nu înclină spre prognoze apocaliptice. Dar nici nu neagă gravitatea pericolului care a atârnat asupra lumii, notează Vocea Rusiei. Doar două minute mai rămăseseră până la miezul nopţii al anului 1953, când URSS şi Statele Unite ale Americii au testat bomba termonucleară la o diferenţă de nouă luni. A fost cel mai periculos indicator din existenţa „Ceasului Apocalipsei", care a apărut pentru prima dată pe coperta revistei americane „The Bulletin of the Atomic Scientists (BAS)", chiar în momentul începerii Războiului Rece, în anul 1947.

Specialiştii americani explică decizia de a ajusta ceasul virtual prin mai multe motive. Printre acestea se numără lipsa de acţiune în ceea ce priveşte Tratatul de interzicere completă a activităţii nucleare.

Un alt factor care afectează negativ „mecanismul ceasului" este situaţia în care va fi folosită energia nucleară în scopuri paşnice. Accidentul de la centrala nucleară „Fukushima-1" a demonstrat că măsurile actuale de securitate ale centralelor nucleare nu sunt suficiente, spune cercetătorul de la Centrul de Securitate Internaţională al Institutul de Relaţii Internaţionale şi Economie Mondială, Piotr Topîcikanov, citat de Vocea Rusiei. În plus, specialiştii au spus că un factor motivant a fost reprezentat de încălzirea globală, care ameninţă să ducă la secetă şi foamete.

„Comunitatea mondială ar putea fi într-un punct fără întoarcere în ceea ce priveşte eforturile de a preveni catastrofele produse de schimbările din atmosfera Pământului", a declarat Allison Macfarlane, profesor la Universitatea George Mason, citat de Reuters.

În cei 60 de ani de istorie ai revistei „Bulletin of Atomic Scientists" limbile „ceasului" s-au schimbat de 20 de ori. Cel mai interval până la „Apocalipsă" a fost în 1991: atunci când pe un val de optimism după terminarea Războiului Rece indicatorul de siguranţă crescuse până la 17 minute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite