Ce urmează pentru Rusia după lacrimile lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al treilea mandat al lui Vladimir Putin la Kremlin se anunţă multe provocări.

O mare de oameni cu steagurile Rusiei şi ale Partidului Rusia Unită, dar şi cu portretele lui Putin s-a adunat, duminică seară, în Piaţa Manej, pentru a-l întâmpina pe învingătorul în alegerile prezidenţiale.

După ce urnele s-au închis şi televiziunile au anunţat învingătorul: 63,66 la sută din voturi pentru Putin, mulţimea a reacţionat ca pe stadion când echipa favorită marchează un gol. La ora locală 23.00 (21.00 ora României), un crainic anunţă, tot ca pe stadion, sosirea Ţarului care a venit însoţit de Dmitri Medvedev. 

Putin salută mulţimea şi i se adresează cu o voce de nerecunoscut, gâtuită de emoţie, dar şi cu lacrimi în ochi, imagine ce contrastează cu cea de dur pe care şi-a construit-o de-a lungul anilor. „Vă mulţumesc tuturor celor care aţi spus Da! Rusiei măreţe. V-am întrebat odată: Vom învinge?". „Am învins!". „Am învins într-o luptă deschisă şi onestă! Vă mulţumesc, prieteni", a adăugat omul forte al Rusiei.

Putin a pus lacrimile pe seama vântului   Foto: afp



Putin a mai spus că scrutinul de duminică a constituit, totodată, un test de maturitate pentru întreaga naţiune rusă. „Am arătat cu adevărat că nimeni nu ne poate impune ceva. Nimeni şi nimic. Am arătat că oamenii noştri sunt în stare să distingă înnoirea de provocările politice, al căror singur scop este să distrugă ţara şi să uzurpeze puterea", a continuat viitorul preşedinte, ­adresându-se unei audienţe care îi scanda numele.

Moscova nu crede în lacrimi

Apoi, blogosfera s-a inflamat: „Chiar a plâns Putin?" „Lacrimile erau adevărate, dar din cauza vântului", a răspuns Putin, care deţine centura neagră la judo şi de obicei a apărut în faţa camerelor de luat de vederi cu pistolul în mână, la manşa avionului, pe motocicletă, la bustul gol călare pe cal sau urmărind un tigru siberian.

Dar nimeni nu a apreciat explicaţia, iar criticii săi nu au ratat ocazia de a-l taxa: „Vova (diminutiv de la Vladimir), Moscova nu crede în lacrimi", a scris pe Twitter blogerul Slavik Zehner, referindu-se la titlul celebrului film sovietic din anii '80. Aleksei Navalni, una dintre figurile opoziţiei care protestează la Moscova din decembrie, a reacţionat şi el cu ironie. „Astăzi, liderul nostru a avut un motiv bun pentru a plânge", a declarat el la postul independent de televiziune Dojd. „A privit în jurul lui şi a zis: Dumnezeule, ce am făcut?", a adăugat el.

Putin a pus lacrimile pe seama vântului  p Foto: afp

Ruşii au putut urmări scrutinlul prin intermediul camerelor video din secţiile de votare  Foto: afp



Ce-l aşteaptă pe viitorul preşedinte

Chiar dacă Putin a câştigat cu un scor mare agerile prezidenţiale, cu aproape 64 la sută, el se va confrunta cu o pierdere a legitimităţii în timpul celui de-al treilea mandat al său la Kremlin, scrie presa rusă. „Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale cu o diferenţă mare, dar puterea nu a reuşit să-şi sporească legitimitatea, afectată de mişcarea de contestare din ultimele luni", scrie cotidianul economic „Vedomosti".

Ce va face opoziţia

Publicaţia de opoziţie „Novaia Gazeta" scrie că „pauza s-a terminat". „Alegerile s-au desfăşurat după un procedeu care nu asigură legitimitate învingătorului", subliniază jurnalistul Kiril Rogov de la „Novaia Gazeta". Ziarul „Novîi Izvestia" subliniază că şi societatea civilă, care s-a opus revenirii lui Putin la Kremlin, poate, de asemenea, „sărbători victoria", având în vedere că fostul agent KGB „va trebui de acum înainte să ţină cont de părerea minorităţii".

Opoziţia heteroclită rusă, care a ştiut să mobilizeze masele la Moscova, va trebui să decidă, odată cu alegerea lui Vladimir Putin la Preşedinţie pentru următorii şase ani, ce formă va lua lupta sa în această perioadă în care va fi exclusă din sistemul politic, scrie AFP.

Ruşii au putut urmări scrutinlul prin intermediul camerelor video din secţiile de votare  p Foto: afp

Susţinătoarele Ţarului Putin  Foto: afp



În lipsa altor alegeri naţionale, cele mai apropiate sunt legislativele din 2016, iar prezidenţiale în 2018, care ar putea servi drept catalizator, opoziţia neparlamentară, formată din liberali, intelectuali, reprezentanţi ai clasei de mijloc, militanţi pentru drepturile omului, dar şi anarhişti şi naţionalişti, trebuie să se gândească ce formă va lua lupta sa, atât timp cât vocea nu-i poate fi auzită în Parlament şi nu are un lider recunoscut şi un program real.

Susţinătoarele Ţarului Putin p Foto: afp

Pentru scriitorul şi opozantul Boris Akunin, destinul mişcării se va juca în funcţie de reacţia puterii în faţa a „mii sau zeci de mii de protestatari" .  „Dacă trecem la un scenariu de confruntare, opoziţia va schimba, de asemenea, metodele de luptă şi scopurile. Ea se va dota fără îndoială cu lideri mai radicali", a declarat Akunin pentru AFP.

Grigori Iavlinski, liderul partidului liberal Iabloko, exclus de la alegerile prezidenţiale de duminică pe motivul unor nereguli în strângerea celor două milioane de semnături de susţinere, este pentru moment singurul care a expus strategia pe care el o consideră necesară. Potrivit lui Iavlinski, opozanţii ­trebuie să iasă în stradă pentru a forţa Kremlinul să renunţe la numirea guvernatorilor regionali şi a primarilor celor două oraşe principale, Moscova şi Sankt-Petersburg. „Obiectivul imediat îl reprezintă alegerea reală, corectă şi liberă a guvernatorilor şi primarilor. Nu în anii următoari, ci acum şi imediat", a explicat el într-un interviu acordat cotidianului „Moskovski Komsomoleţ".

Mii de ruşi au manifestat împotriva lui Putin



OSCE a constatat nereguli

Kremlinul a promis alegerea liderilor regional, dar Putin a apreciat că este necesar ca preşedintele să „selecteze" în prealabil candidaturile.
Alegerile prezidenţiale ruse, câştigate duminică de Vladimir Putin, au fost marcate de importante nereguli la numărarea voturilor, după o campanie clar orientată în favoarea premierului, au declarat luni observatorii electorali din cadrul OSCE.

Protest masiv anti-Putin

Mii de ruşi s-au adunat aseară, în centrul Moscovei, pentru a contesta alegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al ţării. Observatorii independenţi spun că alegereile au fost afectate de fraude pe scară largă. Aceste critici pun gaz pe foc protestului anunţat pentru luni după-amiază în centrul Moscovei de către adversarii lui Putin. Mitingul, care urmează unei serii de alte manifestaţii împotriva lui Putin, a fost aprobat de autorităţi.

Speranţe pentru Hodorkovski

Preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a ordonat, luni, procurorului general, Iuri Ceaika, să verifice, până la 1 aprilie, „legitimitatea" deciziilor judecătoreşti în cazul fostului magnat al petrolului şi critic al puterii Mihail Hodorkovski, a anunţat Kremlinul într-un comunicat. Medvedev a reacţionat astfel la cererea opoziţiei care i-a transmis o listă considerată a „prizonierilor politici" în cadrul unei întâlniri la 20 februarie.


Mii de ruşi au manifestat împotriva lui Putin
În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite