Ce rol a avut în Puciul de la Moscova unul dintre precursorii sovietici ai Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima societate informatică sovietică a ajutat la răspândirea mesajelor lui Boris Elţîn în întreaga lume. Firma lucra la crearea unei reţele mondiale de comunicare, pentru a ţine pasul cu ceea ce se întâmpla în Occident.

Maria Stepanova, o angajată a RelCom - prima societate informatică din URSS, se pregătea să plece în concediu la 19 august, ziua Puciului de la Moscova. A văzut însă coloanele de tancuri pe străzile capitalei şi a decis că trebuie să se întoarcă alături de colegi, scrie AFP.

„Ne-am dat seama că e pe cale să se întâmple ceva extraordinar şi că oamenii trebuie să fie informaţi", povesteşte femeia, care deţine în prezent o firmă de Internet. În cele trei zile ale puciului, RelCom a trimis zeci de mii de email-uri în întreaga lume pentru a-i ţine pe toţi la curent cu ceea ce se întâmpla în capitala sovietică.

Conectare la serverele finlandeze

Povestea RelCom a început în cadrul Institutului Kurceatov, unde se făceau cercetări ultrasecrete. O echipă de 10.000 de specialişti în cercetare nucleară şi matematicieni s-au implicat într-un proiect amplu de dezvoltare a unor reţele informatice similare celor occidentale.

În 1990, echipa a reuşit să se conecteze la serverele informatice din Finlanda cu ajutorul unei linii telefonice. Această legătură i-a permis RelCom să aibă acces la un forum global UseNet, unul dintre precursorii Internetului de astăzi. În august 1991, Maria Stepanova şi colegii ei au folosit UseNet pentru ca informaţiile să ajungă în Occident, în condiţiile în care puciştii controlau canalele de televiziune, iar ziarele şi posturile de radio nu mai funcţionau.

Printre ştirile transmise de cercetătorii de la Kurceatov s-a numărat şi celebra declaraţie a lui Boris Elţîn de pe tanc, prin care-i denunţa pe pucişti şi îi îndemna pe moscoviţi să lupte împotriva lor.

Vizita KGB

În acea perioadă, RelCom nu avea decât 3.000 de clienţi din cadrul instituţiilor de stat. Cercetătorii au trecut şi prin momente de groază, după ce o televiziune occidentală a difuzat o imagine cu un e-mail trimis de RelCom. S-au temut că au fost demascaţi şi se vor trezi cu KGB-ul peste ei.

Cu câteva săptămâni înainte de tentative de lovitură de stat, RelCom primise vizita unui agent KGB, dar acesta a plecat confuz, fără a înţelege importanţa sistemului de comunicare derulat de cercetători. Stepanova îşi aminteşte că Boris Elţîn a rămas „stupefiat" în momentul în care a aflat despre societate şi despre rolul ei în Puciul de la Moscova.

Citeşte şi:

Adevărul din spatele prăbuşirii colosului sovietic

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite