Ce pregăteşte Putin Republicii Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea pe care o vede premierul rus îl lasă perplex pe prim-ministrul moldovean Vlad Filat. Demersurile şi declaraţiile din ultima vreme ale oficialilor de la Moscova dau de gândit analiştilor moldoveni. Ei se întreabă dacă nu cumva Rusia pregăteşte ceva Chişinăului.

După întrevederea de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Sankt-Petersburg, dintre premierii Vladimir Putin şi Vlad Filat, nimeni nu s-ar fi aşteptat ca fostul lider de la Kremlin să compare situaţia politică din Republica Moldova cu cea din Kârgâzstan. Fosta republică sovietică din Asia Centrală se află în pragul unui război civil după ce preşedintele a fost îndepărtat de la putere în urma unor revolte de stradă.

Citiţi şi:

Comuniştii moldoveni au protestat de ziua de naştere a lui Voronin
Ucraina nu va preda Rusiei controlul asupra sistemului său de transport al gazelor

Declaraţia, ce se referă la o „situaţie instabilă" pare şi mai ciudată dacă luăm de bune informaţiile care au fost difuzate de Chişinău după discuţiile dintre cei doi oficiali. Şeful Executivului moldovean ar fi abordat cu omologul său rus datoria Transnistriei la gaz, deschiderea unui terminal pentru exportul vinurilor moldoveneşti la Sankt-Petersburg, dar şi prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse de la trei la treizeci de zile.

Viziune sau avertisment?

E drept însă că la cererea premierului moldovean de retragere a forţelor armate ruse din Transnistria, Putin nu a avut nicio reacţie. „Nu am ajuns să văd entuziasm sau soluţii. Am transmis mesajul foarte clar, acesta a fost recepţionat fără ca să pot spune că am convenit asupra unei soluţii", a declarat Filat pentru postul de radio Europa Liberă.

În schimb, Kazahstanul, ţara care deţine anul acesta preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), s-a pronunţat pentru transformarea actualei operaţiuni din Transnistria într-o misiune civilă de menţinere a păcii, sub egida OSCE, lucru cu care ar fi de acord şi Moscova, după cum declară Filat. Analistul Petre Bogatu nu exclude ca declaraţia lui Putin să anunţe o furtună politică în Republica Moldova.

„Nu vă uitaţi, parcă le-ar spune el autorităţilor de la Chişinău, că încă nu tună şi nu fulgeră, trăsnetul vă poate lovi oricând din senin", scrie comentatorul, citat de agenţia Unimedia.

Acesta observă şi unele semne pe scena politică moldovenească, cum ar fi încercările Partidului Comuniştilor pentru acţiuni de protest de amploare, mobilizarea stranie şi fără precedent a unor înalte feţe bisericeşti, afiliate Patriarhului de la Moscova, care au reuşit să scoată în stradă mii de oameni, sub pretextul studierii religiei în şcoli.

Gestul lui Putin, scrie Petre Bogatu, „îmi aminteşte de alte comparaţii pe care oficialii ruşi, când venea vorba de Republica Moldova, le făceau prin 1992, în toiul războiului de la Nistru. Numai că atunci era vorba nu de Kârgâzstan, ci de Georgia. Ei îi dădeau de înţeles lui Mircea Snegur că ar putea s-o păţească la fel ca Zviad Gamsahurdia. Liderul de la Tbilisi, după cum se ştie acum, fusese lichidat în urma unei operaţiuni a serviciului rus de spionaj extern" .(...)

„Ni se pregăteşte oare un răspuns dur la protestele anticomuniste de la 7 aprilie 2009? În orice caz, regimul Putin a demonstrat în repetate rânduri că este răzbunător şi nu uită nimic", concluzionează analistul. Declaraţia lui Putin dă parcă altă greutate acum intervenţiei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, făcută recent în faţa Dumei, Camera inferioară a Parlamentului rus. Lavrov a avertizat Uniunea Europeană şi NATO să nu intervină în treburile interne ale statelor postsovietice.

Şeful diplomaţiei ruse a susţinut că evenimente precum alegerile din Ucraina şi revoluţia kârgâză dovedesc că ingerinţa în afacerile interne ale statelor independente poate produce un efect invers ce duce la destabilizare şi întoarce statele din dezvoltarea lor. În schimb, dezvoltarea politică în fostele state sovietice este o prioritate pentru politica externă a Rusiei.

Divergenţe în coaliţie

Formaţiunile de pe scena politică de la Chişinău au abordări diferite faţă de data convocării alegerilor anticipate şi a legislaţiei după care să fie ales şeful statului. Partidul Democrat, al cărui lider este Marian Lupu, a început presiunile asupra Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), pentru dizolvarea cât mai grabnică a Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate cel mai târziu în toamnă.

Comentatorii politici spun că „democraţii" vor avea mai mult de pierdut dacă data anticipatelor este amânată, dar că ultimul cuvânt îl va avea Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al lui Filat. Liberal-democraţii sunt în creştere, iar până în toamnă şi-ar mai putea adăuga două-trei procente, dar rămâne de văzut dacă o eventuală amânare a scrutinului pentru primăvara lui 2011 ar fi favorabilă PLDM. 

Partidul Liberal al preşedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu, pare mai interesat de o amânare a alegerilor anticipate deoarece este în scădere, potrivit ultimelor sondaje date publicităţii săptămâna trecută. Nici pentru comunişti, care au mai pierdut şi ei din popularitate, primăvara nu se anunţă frumoasă.

Întrevedere Leancă-Lavrov

Rezolvarea conflictului din Transnistria va fi în centrul discuţiilor dintre miniştrii de Externe moldovean şi rus, Iurie Leancă şi respectiv Serghei Lavrov, care se vor vedea la Moscova, mâine, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, citat de agenţia RIA Novosti.

„Miniştrii vor discuta rezolvarea problemei transnistrene în contextul refacerii stabilităţii regionale. În ultima vreme, Moscova a încurajat ambele părţi să acţioneze pentru refacerea încrederii", a spus Nesterenko. „ Părţile vor semna un plan de consultări diplomatice pentru 2010 şi vor continua discuţiile despre cooperare în cadrul CSI", a adăugat Nesterenko.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite