Ce n-aţi ştiut despre vizita lui Băsescu la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 septembrie, ora 11 fără 9 minute, ora Americii. Preşedintele Traian Băsescu este invitat de omologul american Barack Obama în Biroul Oval de la Casa Albă. Imaginile oficiale de la întâlnirea Băsescu-Obama au fost relatate şi comentate de ziarişti, bloggeri şi forumişti.

Este visul oricărui lider de stat din Estul Europei care a aşteptat înainte de '89 venirea americanilor să ajungă în Biroul Oval. Ziua de 13 septembrie a fost una cu noroc pentru preşedintele român, Traian Băsescu, care a preferat să păstreze „securizată"vizita sa de 12 ore la Washington şi mai cu seamă întâlnirea de gradul zero cu Barack Obama, de teamă ca momentul important „să nu fie distrus mediatic de analişti".

2. Preşedintele Băsescu la baza militară Andrews 

image

Cum jurnaliştii care au mers în America să relateze despre vizită nu au putut participa nici măcar la aşa-numitele oportunităţi de imagine de la Casa Albă, fotografiile oficiale postate pe site-ul preşedinţiei române au devenit subiect de analiză în paginile ziarelor, pe bloguri şi forumuri. Merele roşii, fără cusur, din prim-planul fotografiei, trandafirii din dreapta imaginii, vasul de aruncat cotoare (stânga), şosetele făcute burlan, pe care le purta preşedintele român - spre deosebire de ciorapii de firmă ai omologului american, ceasul din încăpere care arată ora 11 fără 9 minute şi nu în ultimul rând ziarele din şemineul prezidenţial au atras atenţia comentatorilor.

„Traian, este o mare plăcere să te revăd"

Deşi programul din 13 septembrie al Casei Albe nu a pomenit de întrevederea Obama-Băsescu, primirea făcută de liderul american denotă o oarecare simpatie pentru şeful statului român. Surse oficiale au relatat pentru „Adevărul" că Barack Obama a venit în Sala Roosevelt, unde întreaga delegaţie română se afla împreună cu vicepreşedintele Joe Biden, şi i-ar fi spus lui Traian Băsescu „Traian, bine ai venit în SUA. Este o mare plăcere să te revăd". Obama s-a adresat apoi miniştrilor care-l însoţeau pe şeful statului român: ,,Domnilor, sper că nu vă supăraţi dacă îl iau pe preşedintele Băsescu în Biroul Oval".

3. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, transportă cadourile subsecretarului de stat, Ellen Tauscher

Tapet în dungi, marca Obama

Construit la începutul secolului trecut la ordinul liderului american William Toward Taft, Biroul Oval, biroul preşedinţilor americani, a fost refăcut în perioada interbelică de preşedintele Herbert Hoover, după ce a ars într-un incendiu puternic. Fiecare dintre preşedinţii SUA şi-a lăsat amprenta asupra Casei Albe, care combină cu gust barocul şi neoclasicul victorian. Au fost schimbate canapelele, draperiile şi covorul. Despre ce au vorbit cei doi lideri, presa americană n-a fost interesată, iar ziariştii români au aflat ulterior din relatările şefului statului şi apoi, pentru comparaţie, de la ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, care l-a însoţit pe Băsescu în vizita la Washington.

image

La întrevederea avută cu românii stabiliţi în SUA, Traian Băsescu a povestit că l-a întrebat pe omologul american ce poate face România pentru America. Răspunsul lui Barack Obama ar fi fost : „Aplicaţi legea, faceţi să funcţioneze justiţia". Versiunea ambasadorului american este un pic diferită. El a relatat jurnaliştilor că mesajul lui Obama ar fi fost „întăriţi democraţia". Ambasadorul a precizat însă că poate să spună el însuşi ce pot face SUA pentru România: pot sprijini consolidarea reformelor. 

4. Casa Albă, păzită şi în plină renovare 

Biden: Arăţi bine, sănătos

Un alt moment care a făcut deliciul presei române este discuţia dintre vicepreşedintele american, Joe Biden şi preşedintele Traian Băsescu. Primul i-a spus şeful statului român că arată „bine, că pare sănătos". Traian Băsescu a râs şi a răspuns că este sănătos. Un alt moment care dă culoare vizitei este declaraţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care i-a spus omologului imediat după semnarea acordului pentru scut: „Dragă Hillary facem, cu modestie, istorie".

image

Program Obama

- 10.00 Preşedintele Obama s-a întâlnit cu consilierii în Biroul Oval
- 10.15 Vicepreşedintele Joe Biden l-a primit pe preşedintele Traian Băsescu în Camera Galbenă, sau Theodore  Roosevelt. Şeful Casei Albe se alătură celor doi şi-l invită pe şeful statului român în Biroul Oval unde se întreţin timp de 25 de minute. 
- 11.00 Preşedintele Obama şi vicepreşedintele Biden au avut discuţii cu secretarul de stat Hillary Clinton în Biroul Oval
- 11.45 Obama pleacă de la Casa Albă spre Baza Aeriană Andrews
- 12.00 Elicopterul şefului statului american îşi i-a zborul de pe baza Andrews spre Columbus, Ohio
- 13.15 Preşedintele soseşte la Columbus

Program Băsescu

- 7.00 Aeronava prezidenţială aterizează la Baza Aeriană Andrews din Washington DC
- 8.45 Preşedintele Băsescu soseşte la Casa Albă
- 10.15 Întrevederea preşedintelui Băsescu cu vicepreşedintele Joe Biden
- 13.45 Traian Băsescu a purtat discuţii cu congresmeni americani, la Biblioteca Congresului
- 14.00 Şeful statului român s-a întâlnit cu David Petraeus, directorul CIA
- 17.10 Preşedintele Băsescu depune o coroană de flori la Memorialul „11 septembrie“
- 17.30 Traian Băsescu a avut o întrevedere cu şeful Pentagonului, Leon Panetta
- 18.30 Şeful statului român s-a întâlnit cu membrii comunităţii româneşti din SUA, la Ambasada României la Washington

13 septembrie, prin ochii ziariştilor

Magda Crişan, în timpul corespondenţei speciale din SUA



Marţi, 13 septembrie, 3.15, ora României. Avionul prezidenţial Airbus 130 se pregăteşte pentru un zbor lung de 12 ore spre Washington. În salonul oficial al Aeroportului „Henri Coandă" aşteaptă şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Jurnaliştii încearcă să ghicească după componenţa delegaţiei, care este finalitatea vizitei în SUA. „Programul vi-l dăm în avion", spune o doamnă de la Administraţia prezidenţială. Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, este ajutat să transporte două cutii mari şi violet.

image

5. Traian Băsescu la întâlnirea cu congresmenii la Capitol Hill

image

„Sunt tablourile primite de subsecretarul de stat american, Ellen Tauscher, când a fost la Deveselu, din partea Ministerului român al Apărării. N-am avut până acum suficient spaţiu în avionul cu care a plecat atunci doamna Tauscher", mărturiseşte ambaasadorul un pic jenat de întrebare. Urmează îmbarcarea. Se urcă în avion şi preşedintele Băsescu. Toată lumea este nerăbdătoare să afle mai mult. După decolare primim programul vizitei. Dezamăgire printre ziarişti: figurează Casa Albă, vicepreşedintele Biden, dar nu şi numele Obama. Apare preşedintele să salute pe toată lumea. Îmbrăcat lejer, zâmbitor, puţin bronzat. Răspunde cu generozitate întrebărilor puse cu insistenţă de ziarişti.

Salvarea lui din gura presei: vin stewardesele zvelte, amabile, frumos mirositoare. Ziariştii schimbă între ei impresii, informaţii, fac speculaţii şi încep să-şi contureze în minte sau pe laptop materialul de mâine. Ne spălăm pe rând la chiuveta mică din toaleta minusculă de avion. Nava prezidenţială zboară deasupra Oceanului şi aterizează la baza militară Andrews. Maşini blindate, girofaruri. Dăm deja primele telefoane în redacţie, „primele news-alerturi": A ajuns la Washington! Începe o cursă contra-cronometru. Primul popas: Casa Albă, imagini cu vicepreşedintele Biden. Bagajele ziariştilor români sunt controlate de poliţişti şi câini.

Cu cine se întâlneşte Joe?

6. Vicepreşedintele Biden şi preşedintele României
Aşteptăm cu toţii într-o sală mică pentru presă, iar un muncitor care insistă cu bormaşina ne face să zâmbim. Un jurnalist de la AP mă întreabă cum îl cheamă pe cel care se întâlneşte cu ,,Joe" şi îi răspund râzând „Traian". Urmează imaginile, conversaţia „pentru urechile presei" între Biden şi Băsescu. Ieşim afară din Casa Albă, care pare mai mică ca în poze şi se mai află şi în renovare. Am fost exilată de un poliţist să fumez pe partea cealaltă. Cu muncitorii imigranţi. Poliţişti sunt la fiecare colţ de stradă, iar fumatul atrage priviri pline de compasiune. Vine vestea cea mare: Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Breaking News!. S-a întâmplat şi niciun ziarist român n-a fost acolo să vadă. Ni se arată ulterior poze pentru conformitate şi ilustraţie. Programul continuă cu întâlnirea Hillary Clinton şi Baconschi.

Pantofii amândurora, puţin uzaţi la vârf, îmi inspiră simpatie. Fuga mai departe la Congresul american, la Pentagon. La CIA nu ne-a luat nimeni. Ajungem la amabasada română din Washington. Băsescu le mulţumeşte românilor din SUA pentru mandat. Este aplaudat. În aceeaşi clipă, cineva strigă că trebuie să plecăm spre aeroport, în coloană oficială. Aeroportul Andrews. Se uită la noi nişte soldaţi americani. Mă întreb dacă vin sau abia pleacă în Afganistan.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite