Ce drepturi vor avea minorităţile din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Ungaria a fost dat publicităţii proiectul de lege care va reglementa situaţia celor 13 minorităţi, recunoscute oficial în ţara vecină. După votul din Parlament, acesta va deveni lege organică şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012. Se apreciază că vor fi garantate mai solid drepturile fundamentale ale minorităţilor,  se vor extinde drepturile individuale şi comunitare ale membrilor minorităţilor.

În text, se precizează condiţiile autonomiei culturale şi autonomiei locale pentru minorităţi. În ceea ce priveşte prima categorie, ea se referă la autoadministrarea instituţiilor culturale şi de învăţământ, iar cea de-a doua categorie include instituţiile de autoguvernare a minorităţilor. Pentru aplicarea drepturilor ce revin minorităţilor se iau în calcul rezultatele recensământului. 

Proiectul de lege se ocupă şi de eliminarea aşa-numitului „etnobiznis", respectiv  ocuparea unor locuri în autoguvernări de către un membru al altei minorităţi. Sunt propuse măsuri ca strângerea de recomandări în favoarea celui care doreşte să candideze, „cunoaşterea de către acesta a culturii, limbii, tradiţiilor minorităţii respective, un control mai riguros al declaraţiei date de candidat. La alegerea unui deputat al minorităţii în Parlament se va aplica principiul discriminării pozitive proporţionale, facilitând astfel obţinerea mandatului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite