UPDATE: Cazul "Vatileaks":Majordomul Papei, condamnat la un an şi jumătate de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, judecat pentru ''furt agravat'' a sute de documente oficiale, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare de către tribunalul de la Vatican, la încheierea unui proces referitor la scandalul ''Vatileaks'', transmite AFP.

UPDATE 15.02 O graţiere din partea Papei Benedict al XVI-lea a majordomului său Paolo Gabriele, condamnat sâmbătă la un an şi jumătate de închisoare în cazul Vatileaks, este "foarte probabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, relatează AFP.

Posibilitatea "unei graţieri este foarte concretă şi foarte probabilă", a declarat în faţa presei părintele Lombardi, după condamnarea pentru furt în formă agravată a lui Paolo Gabriele la trei ani de închisoare, pedeapsă redusă imediat la jumătate graţie cazierului său judiciar curat şi serviciilor aduse Bisericii.

UPDATE 14.00 Tribunalul l-a condamnat pe acuzat la trei ani de închisoare dar a redus imediat pedeapsa la jumătate.
Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă "din cauza profesiei sale în serviciul" Papei, a "convingerii - pe care judecătorul a considerat-o eronată - că a servit Biserica", "a comportamentului său în timpul procesului" şi "a conştientizării faptului că l-a trădat pe Papă".

UPDATE 13.51 Procurorul tribunalului Vaticanului a cerut sâmbătă trei ani de închisoare pentru majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, relatează AFP.

"Cerem trei ani de închisoare şi o interdicţie definitivă dar limitată" de a exercita funcţii în administraţia publică, a declarat procurorul Nicola Picardi în cadrul ultimei audieri în procesul Vatileaks privind scurgerea de informaţii care a adus la lumină intrigi şi tensiuni la cel mai înalt nivel la Vatican.

Procurorul Picardi a adăugat că ancheta nu a adus "dovezi privind o complicitate" a altor persoane cu Gabriele.
Avocata Cristina Arru a cerut, la rândul său, să se schimbe încadrarea faptei din "furt" în "însuşire în mod ilicit" sau, dacă va fi reţinută infracţiunea de "furt", Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru furtul simplu, respectiv trei zile de închisoare.

"El a comis un act, cu siguranţă, condamnabil şi ilicit dar a vrut să ajute, nu să dăuneze Bisericii", a afirmat ea.

UPDATE: 13.24 Majordomul Papei, împotriva căruia procurorul a cerut trei ani de închisoare pentru că a sustras sute de documente confidenţiale, a afirmat sâmbătă că a acţionat din "dragoste faţă de Biserică", relatează AFP.

"Lucrul pe care îl resimt cel mai puternic în mine este convingerea că am acţionat doar din dragoste viscerală faţă de Biserica lui Hristos şi faţă de conducătorul ei pe pământ. Nu mă simt hoţ", a declarat Paolo Gabriele, înainte ca judecătorii să se retragă pentru a delibera.

În afară de declarațiile a patru angajați ai jandarmeriei Vaticanului care au detaliat natura pieselor găsite în dulapurile lui Paolo Gabriele, adică documentele foarte personale şi scrisori ale Papei Benedict al XVI-lea - dintre care unele au fost adnotate de mână "zu vernichten" , "a distruge" - şi o documentaţie detaliată referitoare la zidărie, ezoteric, inteligenţă, audierile nu au adus fapte noi, reale.

Paolo Gabriele a recunoscut "trădarea" Papei, dar şi-a susţinut "inocenţa" în privinţa acuzelor aduse. acesta a declarat că a acţinat "cu bună ştiinţă pentru a-l ajuta pe papă".

Tribunalul Vaticanului urmează să se pronunţe astăzi, în cazul majordomului Papei, Paolo Gabriele, judecat pentru "furt agravat" de documente confidenţiale în cadrul scandalului "Vatileaks", verdict ce va surveni la încheierea unui proces fără precedent finalizat într-o săptămână, relatează AFP.

Gabriele riscă o pedeapsă cu închisoarea de la câteva luni la patru ani, la încheierea primului proces public la Vatican, în cursul căruia a fost audiat, printre alţii, secretarul particular al Papei, monseniorul George Groenswein.

El va avea posibilitatea să facă apel, ceea ce îi va permite să evite executarea pedepsei în Italia.

Dacă va fi condamnat,deşi este considerat cetățean al Vaticanului, va executa pedeapsa într-o instituție italiană, deoarece nu există celule la Sfântul Scaun.

Presa a etichetat acest proces ca un caz straniu care a dus la submibarea pontificatului Papei Benedict al XVI-lea şi crede că, în cele din urmă, Suveranul Pontif îl va ierta pe robul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite