Cazacii susţin "măreţia" Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin îi dă de exemplu ca model pentru păstrarea tradiţiilor şi valorilor ruseşti Cazacii joacă un rol tot mai crescut în Rusia. Jurnalistul de la BBC Steven Eke

Preşedintele Vladimir Putin îi dă de exemplu ca model pentru păstrarea tradiţiilor şi valorilor ruseşti

Cazacii joacă un rol tot mai crescut în Rusia. Jurnalistul de la BBC Steven Eke afirmă că aceştia au devenit un grup politic influent în sudul ţării. Îl susţin puternic pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi ideea lui de "măreţie"
a Rusiei. Modul lor de viaţă disciplinat, patriotismul, familiile numeroase şi devotamentul pentru muncă sunt văzute de mulţi politicieni drept un model care ar putea ajuta la rezolvarea multor probleme ale ţării.
De aceea, cazacii primesc sprijin din sferele înalte ale conducerii de stat.

Viaţa familiilor de cazaci este rigidă. Au o structură ierarhică în care cuvântul membrului cel mai vârstnic este lege.

În satul Varennikovskoie trăiesc 300 de cazaci, împreună cu familiile lor. Se îmbracă în costume tradiţionale, cu haine negre lungi şi căciulă de oaie. Familiile de cazaci trebuie să fie cât mai numeroase posibil.
Valorile lor sunt simple şi în ochii occidentalilor par să vină dintr-o altă epocă. Bărbaţii construiesc casele şi asigură venitul familiei. Femeile gătesc, se ocupă de gospodărie şi de copii. Valorile tradiţionale ruse, cultura şi ortodoxia formează principiile de bază ale credinţelor lor.

Putin, apreciat ca un ţar

Jurnalistul de la BBC a fost primit de liderul local, Viktor Vasilievici. Este un bărbat foarte respectat de săteni. El i-a povestit lui Steven Eke că Varennikovskoie a fost cândva un mare colhoz, ca urmare a sistemului din agricultură impus de Stalin în anii 1930. Această politică dezastruoasă a dus la moartea a milioane de persoane din cauza foametei.

Acum, situaţia este cu totul alta. Pământul agricol nu poate fi privatizat, dar poate fi luat în folosinţă, astfel încât familiile sau companiile pot să exploateze terenuri mai întinse. Comunismul, spun cazacii, a fost impus de străini în Rusia. Ataman Viktor nu vede decât un conducător potrivit, Vladimir Putin, care s-a dovedit "un potenţial ţar, aducând ordinea şi începutul mult-aşteptatei renaşteri naţionale".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite