Cate Blanchett vânează iar Oscarul cu "Elisabeth"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul film al regizorului Shekhar Kapur a reunit aproape întreaga echipă care a jucat în filmul produs în urmă cu 10 ani, în dorinţa de a-şi asigura, în sfârşit, râvnitul

Ultimul film al regizorului Shekhar Kapur a reunit aproape întreaga echipă care a jucat în filmul produs în urmă cu 10 ani, în dorinţa de a-şi asigura, în sfârşit, râvnitul premiu

În urmă cu 10 ani, mulţi critici de film au considerat că actriţa australiană Cate Blanchett merita Oscarul pentru rolul magistral al Reginei Elisabeta. Noul film "Elisabeth I: Vârsta de aur", cu aproape aceeaşi distribuţie, a pornit într-un turneu de promovare cu speranţa că, de data asta, Cate Blanchett va "împuşca" Oscarul.

În 1997, la primul rol "Elisabeth I", Cate era "aproape necunoscută", după cum o cataloga presa. Cine îşi imagina că va impresiona atât de mult publicul cinefil asaltat de grămezi de Elisabete, în mormane de filme şi filmuleţe despre viaţa acestei femei remarcabile, ajunsă pe tronul Angliei?

Mai ales după interpretările magnifice ale celebrelor Sarah Berhnard, în 1912 - "Amorurile Reginei Elisabeta" şi Bette Davis în 1955 - "Regina Virgină". Niciuna dintre ele nu abordase acest rol deosebit de greu la început de carieră. "Cate e un fenomen", spune regizorul Shekhar Kapur. "Nu mai ştiu care e Cate şi care Elisabeth. Se contopesc". Se pare că diafana actriţă australiană este mai potrivită în rol decât versatele Glenda Jackson şi Helen Mirren, care au interpretat rolul reginei pentru televiziune.

Iubire şi piraterie

Anul acesta, regizorul Shekhar Kapur a reunit aproape întreaga echipă de acum 10 ani, în dorinţa de a-şi asigura drumul către un Oscar.

Cu toalete exorbitante, decor magnific, desfăşurări de forţe navale, jocuri de culise, spionaj, arta deghizării, Kapur a reuşit practic să scoată o temă extrem de vie dintr-un subiect ce părea mestecat şi înghiţit de piaţa cinematografică.

Asta pentru că filmul tratează pe îndelete nu presupusa relaţie pe care regina ar fi avut-o cu Sir Walter Raleigh, ci dedesubturile afacerilor statale cu piraţii în ajunul războiului cu Spania. Astfel, filmul este mai mult o continuare a celui din 1997.

"Magia" originalului

Regizorul a optat tot pentru actorii din filmul de acum 10 ani pentru că a simţit că între ei a existat o magie care le-a însufleţit personajele. Acea "magie" a fost Cate Blanchett, atât de surprinzător de reală în rolul reginei.

Înaltă, subţire, palidă, cu un mers ţeapăn, de stăpână, Cate pare născută să interpreteze acest rol. Încă o dată şi încă o dată! În contrast cu pasiunea şi sinceritatea cu care Cate îşi interpretează rolul este Samantha Morton, care o interpretează rece şi distant pe Mary, regina Scoţiei, judecată pentru înaltă trădare şi executată din ordinul Elisabetei.

Jocul lor este incitant, mai ales că spectatorii erau obişnuiţi cu rolurile inverse, Elisabeta - urâtă şi rece, iar Mary - frumoasă şi pasională.

Kapur, îndrăgostit de Elisabeta sau de Cate?

Regizorul Shekhar Kapur a recunoscut că i-a "zugrăvit" în mod deliberat pe regina Scoţiei şi pe spanioli ca personaje negative, în comparaţie cu regina Elisabeta, atât de iubitoare faţă de poporul ei încât a fost nevoită să-şi sacrifice tinereţea şi feminitatea.

Îndrăgostit de personajul istoric, Kapur a vrut să scoată în evidenţă acest dureros proces prin care o femeie îşi reprimă drăgălăşenia şi cochetăria pentru a se transforma într-un şef de stat fără viaţă personală. Se pare că doar Cate Blanchett a reuşit să realizeze acest vis al regizorului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite