VIDEO Catastrofă ecologică în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stare de urgenţă în vestul ţării vecine, după deversarea masivă de substanţe toxice. Reziduurile toxice au „scăpat“ dintr-un rezervor fisurat aparţinând Uzinelor de aluminiu de la Ajka, judeţul Veszprem. Poluarea ameninţă Europa de Est.

Nămolul de culoare roşie, foarte acid şi uşor radioactiv, a acoperit trei localităţi din apropierea fabricii, a afectat mai multe sute de case, a distrus linii ferate.

Vezi aici Imagini din regiunea din vestul Ungariei afectată de deversarea de reziduuri

Grosimea stratului de reziduuri a ajuns în unele locuri la aproape doi metri. Patru persoane, dintre care doi copii, şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite. În satul Devecser, şapte persoane sunt încă date dispărute.

Zoltan Illes, secretar de Stat pe problemele de protecţie a mediului înconjurător, a calificat cele întâmplate nu numai „cea mai mare catastrofă ecologică din Ungaria, ci şi din lume".

Elicoptere şi 400 de pompieri

Reziduurile radioactive au pătruns în case şi în drumul lor au acoperit grădini, terenuri, distrugând culturile. Ele au curs apoi în râul Marcal, ameninţând râul Raba care se varsă în Dunăre. În cazul în care oxidul de fier va ajunge în principala arteră fluvială a Europei de Est, respectiv în Dunăre, poluarea va afecta şi Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina.

Militari în costume de protecţie şi 400 de pompieri ajută non stop la curăţarea zonei. 390 de persoane au fost deja evacuate. Vehicule ale armatei ungare şi patru elicoptere participă la operaţiunile de salvare. Una dintre persoanele decedate, un bărbat de 35 de ani, a murit sufocat, şuvoiul de nămol răsturnându-i maşina.

Arsuri grave

O tânără din Devecser şi-a salvat pisica în ultimul moment



Un alt bărbat şi cei doi copii ai săi (de un an şi de trei ani) au murit acasă după ce nămolul le-a acoperit pur şi simplu locuinţa. Numeroşi răniţi sunt trataţi la spitalele din Györ, Veszprem şi Budapesta. Medicul de serviciu al spitalului din Györ, Peter Jakabos, a arătat că nu se cunosc deocamdată şansele de supravieţuire a pacienţilor, deoarece nămolul toxic are în compoziţie substanţe care produc arsuri grave, distrugând ţesuturile în timp.

O tânără din Devecser şi-a salvat pisica în ultimul moment



Pentru a ilustra dimensiunile activităţilor de reecologizare a zonei în urma catastrofei ambientale, Zoltan Illes a arătat că, spre exemplu, pe un teren lung de 20 de kilometri şi lat de 10 va trebui nu numai îndepărtat materialul toxic, ci, în plus, schimbat chiar pământul de la suprafaţă. Cât priveşte reziduurile otrăvitoare, ele trebuie distruse în condiţii de maximă securitate.

În râurile poluate au fost deversate lichide de neutralizare - nitrat de calciu şi de magneziu, pentru ca să se evite, pe cât posibil, poluarea râului Raba şi a Dunării.

Ani întregi pentru depoluare

Proprietarul unui magazin priveşte neputincios distrugerile



Un grup de chimişti şi biologi, membri ai Academiei Ungare de Ştiinţă, au plecat la locul accidentului pentru a analiza posibilitatea de a neutraliza cât mai rapid şi mai eficient materialele poluante. În orice caz, au conchis experţii, activitatea de curăţare şi de refacere a zonei va dura mai mulţi ani.

Dunărea ar putea fi afectată

David Csaba, directorul Administratiei Naţionale „Apele Române", a declarat pentru „Adevărul" că autorităţile române ţin situaţia sub observaţie de când s-a produs accidentul şi că au cerut Ministerului Mediului din ţara vecină date exacte despre riscul de contaminare a Dunării. Din datele deţinute până în prezent, apa cu potenţial poluator ar ajunge în cel puţin două săptămâni pe tronsonul românesc al fluviului.

Proprietarul unui magazin priveşte neputincios distrugerile
Infografie
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite